Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Çocuklarda ve bebeklerde konjonktivit, nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Konjonktivit, gözün, yani sklerayı ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanmasıdır . Aşırı kırmızı gözlere neden olduğu ve hızla yayıldığı için çok rahatsız edici olabilir, ancak uzun süreli hasara neden olmaz ve oldukça yaygındır.

Çocuklarda ve bebeklerde konjonktivit, nedenleri, belirtileri ve tedavisi

17 Ekim 2022 Pazartesi

Ancak çocuğunuzda konjonktivit varsa bir doktora görünmeniz önerilir. Bazı konjonktivit türleri kendi kendine geçer, ancak diğerleri tedavi gerektirir.

 

Çocuklarda ve bebeklerde konjonktivit nedenleri

 

Konjonktivit  (göz iltihabı), boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları ve klamidya ve bel soğukluğuna neden olan bakteriler dahil diğer enfeksiyonlardan sorumlu birçok bakteri ve virüsten kaynaklanabilir.

 

Konjonktivit alerjilerde de kaynaklanabilir. Bu vakalar genellikle saman nezlesi gibi başka alerjik rahatsızlıkları olan çocuklarda görülür. Alerjik konjonktivitin tetikleyicileri çimen, yakup otu, hayvan kılı ve akarlardır.

 

Bazen konjonktivit (göz iltihabı), ortamdaki gözleri tahriş edebilecek maddeler, örneğin kimyasallar (klor, sabun vb.) veya havadaki kirleticiler (sigara dumanı) neden olabilir.

 

Yenidoğanlarda ve bebeklerde konjonktivit

 

Yeni doğan bebekler özellikle konjonktivitlere duyarlıdır ve tedavi edilmezlerse ciddi sağlık sorunlarına daha yatkın olabilirler.

 

Bir bebek cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan bir anneden doğarsa, doğum sırasında bebeğin gözlerine bakteri veya virüs girerek konjonktivit oluşturabilir. Bunu önlemek için doktorlar genellikle doğumdan hemen sonra bebeğin gözlerine antibiyotik krem veya göz damlası uygular. Bazen bu önleyici tedavi, kendi kendine geçen hafif konjonktivitlere de neden olabilir.

 

Birçok çocuk, gözyaşı kanalı stenozu adı verilen dar veya tıkalı gözyaşı kanallarıyla doğar. Bu durum kendi kendine geçer, ancak bazen konjonktivit oluşturabilir.


Konjonktivit belirtileri

 


Farklı konjonktivit türlerinin farklı semptomları vardır ve bunlar genellikle tüm çocuklarda aynı değildir .

En sık görülen semptomlardan biri göz rahatsızlığıdır. Çocuk, gözlerinde kum varmış gibi hissettiğini söyleyebilir. Birçok çocuk ayrıca gözde ve göz kapağında kızarıklık yaşar, bu nedenle konjonktivit genellikle pembe göz olarak adlandırılır.

 

Bazı çocuklar da gözlerinden akıntı gelişebilir ve bu da onların yapışkan göz kapaklarıyla uyanmalarına neden olabilir. Bazı çocukların şişmiş göz kapakları veya parlak ışığa duyarlılığı vardır. Alerjik konjonktivit durumunda kaşıntı ve gözlerde sulanma sık görülen semptomlardır.

 

Viral konjonktivit kendi kendini sınırlar ve hafif vakalarda 1  hafta, ağır vakalarda 3 haftaya kadar sürer.

 

Konjonktivit bulaşıcı mıdır?

 

Bakteri ve virüslerin neden olduğu konjonktivit bulaşıcıdır, alerjilerin veya çevresel tahrişlerin neden olduğu konjonktivit ise bulaşıcı değildir.

 

Bir çocuk, enfekte bir kişiye dokunarak veya yüzeyinde enfeksiyon bulunan nesnelere dokunarak konjonktivit alabilir. Yaz aylarında konjonktivit, enfekte suda yüzerek veya kontamine havluları paylaşarak yayılabilir. Öksürme ve hapşırma yoluyla da yayılabilir.

 

Doktorlar genellikle konjonktivitli çocukların okula gitmemesini tavsiye eder 

 

Konjonktivitin önlenmesi

 

Enfeksiyonların neden olduğu konjonktivitleri önlemek için çocuklara ellerini sık sık ılık su ve sabunla yıkamayı öğretin. Çocuklar ayrıca göz damlası, havlu, yastık kılıfı ve benzerlerini başkalarıyla paylaşmamalıdır.

 

Çocuğunuzun enfekte olmuş gözlerine dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın ve kullandıktan hemen sonra gazlı bez veya pamuklu mendil gibi eşyaları atın. Havluları ve diğer yatak takımlarını aile çamaşırlarının geri kalanından ayrı yıkayın.

 

Çocuğunuz alerjik konjonktivite yatkınsa, polen yüksek olduğunda pencereleri ve kapıları kapalı tutun. Tahriş edici konjonktivit ancak tahriş edici maddelerden kaçınılarak önlenebilir.

 

Yenidoğanlarda birçok konjonktivit vakası, hamile kadınlara cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test ve tedavi uygulanarak önlenebilir. Hamile kadınlar, herhangi bir semptom göstermeseler bile bakterilere sahip olabilirler, bu nedenle doğum öncesi tarama çok önemlidir.

 

Konjonktivit (göz enfeksiyonu) nedir? Kimlerde görülür? A’dan Z’ye nedenleri ve tedavisi!  (Video)

Konjonktivit göz enfeksiyonu nedir, Doç. Dr. Yusuf Yıldırım (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi/Göz Hastalıkları Uzmanı açıklıyor.

 

Konjonktivit tedavisi

 

Bir virüsün neden olduğu konjonktivit genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine kaybolur. Doktor, konjonktivitin bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığından şüphelenirse, çocuğa antibiyotik göz damlası veya merhem yazacaktır.

 

Bazen çocuklara günde birkaç kez göz damlası vermek zor olabilir. Eğer probleminiz varsa, damlayı kapalı gözün iç köşesine koyun ve çocuk gözlerini açtığında damlalar göze girecektir.

 

Göz damlası ile ilgili hala probleminiz varsa, doktorunuz ince bir tabaka halinde uygulanan bir antibiyotik merhem yazabilir. Çocuğunuzda alerjik konjonktivit varsa, doktor tabletler, sıvılar veya göz damlaları şeklinde gelen alerji ilaçları reçete edebilir.

 

Soğuk veya sıcak kompresler, asetaminofen veya ibuprofen semptomları hafifletebilir. Gözlerin kenarlarını ılık su ve gazlı bezle dikkatlice temizleyin. Bu şekilde deşarj nedeniyle oluşan kabuğu da ortadan kaldırabilirsiniz.


Çocuğunuz kontakt lens takıyorsa ve konjonktivit varsa, doktorunuz enfeksiyon temizlenene kadar çocuğunuzun lensleri takmamasını önerebilir. Enfeksiyon temizlendikten sonra, çocuğunuz tekrar takmadan önce lensleri en az iki kez dikkatlice temizleyin ve dezenfekte edin.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler