Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Atopik dermatit nedenleri, belirtileri ve doğal ilaçlar

Potansiyel alerjenlerden uzak durmak, düzenli vücut bakımı ve biraz da doğadan yardım alarak atopik dermatiti kontrol altında tutmak mümkündür. Atopik dermatit, çoğu durumda erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve beş yaşına kadar süren, ancak yetişkinlikte de ortaya çıkabilen kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır.

Atopik dermatit nedenleri, belirtileri ve doğal ilaçlar

17 Ekim 2022 Pazartesi

Atopik dermatit, genellikle serumda yüksek seviyelerde immünoglobulin E (IgE) ile ilişkili, ailede tip I alerji öyküsü,  astım veya alerjik rinit ile ilişkili kronik bir cilt hastalığıdır.

 

Atopik dermatite sıklıkla  alerjik astım,  rinit, konjonktivit,  kolit gibi diğer atopik hastalıklar eşlik eder.

 

Vakaların neredeyse %45'inde atopik dermatitin ortaya çıkışı yaşamın ilk 6 ayında başlar. Bu tip dermatit, yüzü, dirsekleri, dizlerin arkasındaki alanı ve vücudun geri kalanını etkileyebilen ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk ile kendini gösterir. Daha sonraki yaşamda tekrarlama durumunda, en sık eller etkilenir.

 

Annals of Allergy, Asthma & Immunology'de  yayınlanan 2018 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar atopik dermatitin etkilenen kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilediğini ve sosyal etkileşimde ve günlük aktivitede azalmaya yol açtığını kanıtladı. Araştırma 602 yetişkin üzerinde yapılmıştır.

 

Atopik dermatite ne sebep olur?

 

 

 

 

Atopik dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik kalıtımla (etkilenen çocuklar genellikle üyelerden birinin atopik hastalığı olan ailelerden gelir) ve çeşitli dış faktörlerin etkisiyle bağlantılıdır. Kandaki yüksek immünoglobulin E ile kanıtlandığı gibi, hastalığın doğada en azından kısmen bağışık olduğu varsayılmaktadır.

 

Yetişkinlerde atopik dermatit, en sık, örneğin aşçılar ve garsonlar gibi belirli bir alerjenle sürekli temas halinde olan kişilerde kendini gösterir.

 

Atopik dermatitin en yaygın provoke edici faktörleri şunlardır:

 

  • turunçgiller (portakal, mandalina, limon) ve diğer gıdalara (yumurta, süt, un, balık, yer fıstığı, soya, buğday, fındık) alerjisi,
  • inhalasyon alerjenleri (ev tozu akarları, hayvan kılı, polen, küfler),
  • cildin aşırı kuruması (sık ve uzun süreli banyo, terleme),
  • yün ve sentetik kumaşlar,
  • çeşitli deterjanlar, yumuşatıcılar, sabunlar,
  • kozmetik ürünler (örneğin deodorantlar),
  • duygusal stres,
  • dumanlı yerlerde kalmak.

 

Yetişkinlerde atopik dermatite en sık inhalasyon alerjenleri neden olur ve çocuklarda çoğunlukla fazla büyüdükleri gıda alerjileri.

 

Roseomonas mukoza normalde cildimizde yaşayan canlı bir bakteridir, bu nedenle eksikliğininatopik dermatiti kötüleştirdiği varsayılmaktadır.

 

Atopik dermatit belirtileri nelerdir?

 

 

 

 

Atopik dermatit, kuru ve çatlamış cilt ile karakterizedir, bunu yoğun kaşıntı ve kızarıklık veya küçük kabarcıklar şeklinde egzama görünümü izler.

 

Egzama en sık kış aylarında ortaya çıkar ve başlangıçta kırmızı ve yumuşaktır, ancak zamanla kalınlaşır ve kurur. Ayrıca kulak arkasında kabuklanmalar ve yanaklarda, kollarda ve bacaklarda kızarıklıklar sıklıkla görülür.

Yani, atopik dermatitin tipik belirtileri şunlardır:

 

  • kuru cilt,
  • kaşıntı _
  • pullu döküntü,
  • kabarcıklar,
  • kabuklar ve kalınlaşmalar

 

Egzamalı kişiler için en büyük tehlike cildin sık sık kaşınmasıdır. Cilt nemliyse, çizilmesi daha kolaydır, o zaman bakteriyel bir enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durumda egzama nemli ve uyuz görünüyor.

 

Çocuklarda atopik dermatit

 

 

 

 

Çocuklarda atopik dermatit, kırmızı, pullu, bazen nemli cilt ile kendini gösteren bir durumdur. Yaşamın ilk yıllarında ortaya  çıkar ve beş yaşına kadar sürebilir. Her yıl on çocuktan biri egzama nedeniyle doktora gidiyor. Döküntü esas olarak ellerde ve ayaklarda, dirsek ve dizlerin kıvrımlarında görülür.

 

Çocuklarda hafif atopik dermatit söz konusu olduğunda , genellikle cildin sadece küçük bir kısmı etkilenir, daha ciddi vakalarda cildin geniş alanları kaplanır. Egzama nemliyse özellikle bebek bezinin altındaki yüzeylerde kabuklanmalar oluşabilir.

 

Çocuklarda atopik dermatitin daha hafif formları genellikle tedavi gerektirmez . Dermatitin daha şiddetli bir forma dönüşmemesi için aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

 

  • Çocuğun teniyle doğrudan temas eden giysilerin pamuklu olmasına dikkat edin,
  • Doktora danışmadan herhangi bir merhem veya krem kullanmayınız,
  • Çocuğu klasik sabunlarla yıkamayın, eczanede özel bir sabun arayın,
  • çocuğun uzun süre ıslak giysiler içinde kalmadığından emin olun,
  • egzama yüzeylerinin bir kir tabakasıyla kaplanmadığından emin olun,
  • çocuğun cildin etkilenen bölgelerini çizmediğinden emin olun.

 

Çocuğun şiddetli kaşınması durumunda, doktor bir antihistaminik reçete edebilir. Atopik dermatitin şiddetli formları kortikosteroid kremlerle tedavi edilir. Egzama enfekte olursa, bir antibiyotik de reçete edilir.

 

Bazı çocuklarda egzama birkaç ay sonra kaybolur. Diğer çocuklarda ciltte bazen daha güçlü, bazen daha zayıf reaksiyonlarla kendini gösterir. Çoğu çocukta bu bozukluk ergenlik döneminde ortadan kalkar ve çocukların sadece %10'unda ömür boyu kalır.

 

Atopik dermatit - tedavi

 

 

 

 

Atopik dermatit tedavisi semptomatiktir ve inflamatuar değişiklikleri azaltmayı, yani cilt kuruluğunu önlemeyi, kaşıntıyı gidermeyi ve döküntüleri kontrol etmeyi amaçlar.

 

Klasik tedavi, kortikosteroidlerin ve lokal immünomodülatörlerin (takrolimus ve pimekrolimus) lokal kullanımına ve bakteri veya mantar enfeksiyonu durumunda antihistaminiklerin ve antibiyotiklerin oral kullanımına dayanır.

 

Kortikosteroidler, çoğunlukla yararlı olmakla birlikte, bazı olumsuz etkilere sahiptir.

 

Çocukların büyümesinde ve nörogelişiminde gerilemeye neden olabilirler (uzun süreli kortikosteroid tedavisi söz konusu olduğunda bu dikkate alınmalıdır.) Fazla kortikosteroid şunlara yol açabilir: hiperglisemi, hipertansiyon, hipertrofik kardiyomiyopati, vb. yan etkiler bu tedavinin miktarına ve süresine bağlıdır. Daha kısa sürede, genellikle ciddi reaksiyonlar meydana gelmez.

 

Atopik dermatit için doğal ilaçlar

 

Atopik dermatit söz konusu olduğunda, doğal ilaçlar, özellikle çocuklarda çok sayıda yan etkiye sahip olabilen klasik tedaviye göre belirli bir avantaj gösterir.

 

Kortikosteroidler için bitkisel bir ikame olduğu göz önüne alındığında, nergis ve çuha çiçeği bazlı kremler de siyah kimyon, badem, zeytin veya sarı kantaron yağı kadar iyidir.

 

Üre veya esansiyel yağ asitleri eklenmiş kremler, ayrıca omega 3 (balık, keten yağı, ceviz) ve omega 6 yağ asitlerinin (gecelik) ağızdan alınması önerilir. Cildi meşe kabuğu çayı ile durulamak da yardımcı olabilir.

 

Önleme ve vücut bakımı

 

Atopik dermatit ile, azalan lipid miktarını ve artan su kaybını değiştirmek için cildin kremler ve yağlarla düzenli olarak nemlendirilmesi son derece önemlidir.

 

Ayrıca sabun, şampuan, deterjan, kozmetik ve cildin kurumasını artıran diğer tüm ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir. Bunun yerine cildi nemlendiren ürünler ve nötr doğal sabunlar önerilir.

 

Ayrıca, uzun duşlardan ve su sıcaklığındaki ani değişikliklerden kaçının ve cildi her zaman iyice durulayın ve bir havluyla nazikçe kurulayın.

 

Atopik dermatite yoğun kaşıntı eşlik etse de, bu şekilde cilt hücrelerinden inflamatuar maddelerin salındığını , cilt bariyerinin işlevini azalttığını, aynı zamanda çeşitli alerjen ve tahriş edici maddelerin penetrasyonuna izin verdiğini göz önünde bulundurarak, etkilenen bölgeleri kaşımaktan ve kaşımaktan kaçının.

 

Bazı insanlar için sigara içmek dermatiti daha da kötüleştirir, bu nedenle sigarayı bırakmak veya en azından tütün ürünlerinin miktarını azaltmak iyi bir fikir olacaktır.

 

Dermatitin sürekli olarak geri dönmesine (nikel) neden olan herhangi bir takıdan rahatsız olup olmadığınızı kontrol edin.


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler