
Hisprung veya hirschprung, bağırsakların büyümesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık
Kullanılan antiromatizmal ilaçlar arasında propiltiourasil ve tiyomidazol türevleri (tiamazole, metamizol) bulunmaktadır.
Tiamazol (Athyrazol), oksidatif deiyodinasyonu (iyodin salınım süreci) ve T3 ve T4 hormonlarının son üretim sürecini inhibe eder. Günlük tiyazol dozları, hipertiroidizmin şiddetine bağlı olarak ortalama olarak beş ila 80 mg ve propiltiourasil 300 ila 600 mg/gün arasındadır. Antiromatizmal ilaçlarla uzun süreli tedavi, kemik iliği üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir (kan hücresi oluşumu bozukluğu).
Genellikle, daha şiddetli bir hipertiroidizm (tirotoksikoz) derecesinde ortaya çıkan kalp problemleri (hızlı kalp atışı) nedeniyle, yüksek dozlarda tirostatiklere ek olarak dahil edilmesi gerekir. beta adrenerjik blokerler (Propanolol, Atenolol, vb.) ve sakinleştiriciler (Normabel veya Apaurin). Oftalmopati durumunda (şişkin gözler, görme bozuklukları, çift görme), tedaviye bir göz doktoru da katılır. Antitiroid ilaçlarla uzun süreli tedavinin hormon normalleşmesine yol açmadığı vakalar, ya radyoaktif iyotla ya da ameliyatla sürekli tedavi gerektirir.
Hipotiroidizmin tedavisi, günlük 25 ila 250 ug dozda levotiroksin (Euthyrox, Vobenol, Novothyral, Eltroxin, Thyrex) ile hormon replasman tedavisine dayanır. Replasman dozundaki levotiroksinin hiçbir yan etkisi yoktur. Yavaş yavaş, bazen günde 25 ug ile verilir ve doz iki haftada bir artırılır. Klinik tablo ve TSH normalleşene kadar. Hipotiroidizmin tedavisi genellikle kalıcıdır.
Makale günceleme:17.10.2022
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez
Hisprung veya hirschprung, bağırsakların büyümesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık
Kırmızı döküntüler cildin bir bölgesinin kırmızımsı bir renk tonuna neden olacak
Birçok insan boğazı ağrıdığında dikkatsizce antibiyotik veya şeker alır. Aslında boğaz
Hipertiroidi tedavisi üç şekilde gerçekleştirilir: ilaç (ilaçlar), radyoaktif iyot (I-131)
Belirli sayıda hastada nüks yani hastalığın geri dönüşü vardır ve bu durumda radyoaktif
Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae bakterisinin neden olduğu klinik bir sendromdur
Sarkoidoz (Sarcoidosis ya da Besnier-Boeck hastalığı), bağışıklık sisteminin anormal
Vaskülit, kan damarlarının duvarlarında kalınlaşma, zayıflama, daralma ve yara izi gibi