Hipertiroidi tedavisi tedavisi nasıl yapılır?

Hipertiroidi tedavisi üç şekilde gerçekleştirilir: ilaç (ilaçlar), radyoaktif iyot (I-131) ve ameliyat. Tıbbi tedavi, sözde tiroid hormonu üretim sürecini engelleyen ilaçların kullanımına dayanır.

01.06.2023
Hipertiroidi tedavisi tedavisi nasıl yapılır?

Kullanılan antiromatizmal ilaçlar arasında propiltiourasil ve tiyomidazol türevleri (tiamazole, metamizol) bulunmaktadır.

 

Tiamazol (Athyrazol), oksidatif deiyodinasyonu (iyodin salınım süreci) ve T3 ve T4 hormonlarının son üretim sürecini inhibe eder. Günlük tiyazol dozları, hipertiroidizmin şiddetine bağlı olarak ortalama olarak beş ila 80 mg ve propiltiourasil 300 ila 600 mg/gün arasındadır. Antiromatizmal ilaçlarla uzun süreli tedavi, kemik iliği üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir (kan hücresi oluşumu bozukluğu).

 

Genellikle, daha şiddetli bir hipertiroidizm (tirotoksikoz) derecesinde ortaya çıkan kalp problemleri (hızlı kalp atışı) nedeniyle, yüksek dozlarda tirostatiklere ek olarak dahil edilmesi gerekir. beta adrenerjik blokerler (Propanolol, Atenolol, vb.) ve sakinleştiriciler (Normabel veya Apaurin). Oftalmopati durumunda (şişkin gözler, görme bozuklukları, çift görme), tedaviye bir göz doktoru da katılır. Antitiroid ilaçlarla uzun süreli tedavinin hormon normalleşmesine yol açmadığı vakalar, ya radyoaktif iyotla ya da ameliyatla sürekli tedavi gerektirir.

 

Hipotiroidizm tedavisi

Hipotiroidizmin tedavisi, günlük 25 ila 250 ug dozda levotiroksin (Euthyrox, Vobenol, Novothyral, Eltroxin, Thyrex) ile hormon replasman tedavisine dayanır. Replasman dozundaki levotiroksinin hiçbir yan etkisi yoktur. Yavaş yavaş, bazen günde 25 ug ile verilir ve doz iki haftada bir artırılır. Klinik tablo ve TSH normalleşene kadar. Hipotiroidizmin tedavisi genellikle kalıcıdır.

 

Makale günceleme:17.10.2022

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.