Vücut kitle indeksinizi hesaplayın

Bamya: Tıbbi özellikleri

Bamya veya bamya (lat. Abelmoschus esculentus L. ) ebegümeci ailesinden tropikal çiçekli bir bitkidir. Kabuklara biraz benzeyen yeşil meyveleri ve pişirildiğinde salınan tıbbi mukus ile bilinir. Meyveleri uzun ve dardır, bu nedenle bu bitkiye "hanım parmakları" da denir. Afrodizyak grubuna ait bir bitki olarak da bilinir.

Bamya: Tıbbi özellikleri

03 Kasım 2022 Perşembe

Biyolojik olarak bir meyve olarak sınıflandırılmasına rağmen bamya bitkisi, yani meyveleri, yemek pişirmede sebze olarak kullanılır ve bezelye benzeri bir tada sahiptir. Bununla birlikte, uygulaması mutfaktan çok daha büyüktür.

 

Uzun zaman önce unutulmuş olsa da insan sağlığına ve güzelliğine faydaları saymakla bitmeyen çeşitli doğal müstahzarlarda - çay, kahvenin sağlıklı ikameleri, tentürler ve hatta cilt bakımı ve güzellik ürünlerinde - yerini bulmuştur.

 

Bamya - tıbbi özellikleri

 

 

Bamyanın şifalı ve iyileştirici gücü, liflerinde ve sümüksü dokusunda gizlidir. Bu meyve eşsizdir, çünkü diğer birçok meyve ve sebze türünde eksik olan proteinleri, besinleri sağlar. Kanserin önlenmesi ve tedavisinde rolü araştırılan lektin adı verilen bir protein içerir. Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.

 

Bamyadaki ana antioksidanlar, flavonoidler ve izokersetin de dahil olmak üzere polifenollerin yanı sıra ciddi hastalık riskini azaltabilen, iltihabı önleyebilen ve genel sağlığa katkıda bulunabilen A ve C vitaminleridir. Bamyadaki polifenoller kalp ve beyin sağlığına katkıda bulunabilir ve antioksidan özelliklerinden dolayı kronik yorgunluğu tedavi ettiği için "yorgunluğu gideren bir bitki" olarak kabul edilir.

 

Bamya liflerinin bağırsaklar için yatıştırıcı ve gastrit için faydalı olduğu bulunmuştur. Kalın jelatinimsi mukus, sindirim sırasında kolesterole bağlanır ve dışkı yoluyla vücuttan atılır. Bamya müsilajının ayrıca Helicobacter pylori bakterisinin mide astarına yapışmasını ve kolonizasyonunu bloke ettiği ve böylece enfeksiyonun tekrarını önlediği gösterilmiştir.

 

Bamya bir ilaç olarak hazımsızlığı yatıştırır ve sindirim sistemi hastalıklarını tedavi eder. Vücudun detoksifikasyonunu iyileştirir ve kan şekeri ve kolesterol dengesini düzenler. Ayrıca sağlıklı bağırsak florasının, karaciğer fonksiyonunun gelişmesine yardımcı olur ve vücuda güç kazandırır.

 

Bamya çayı

 

Çay, 12 yüksek kaliteli bamya meyvesinden hazırlanır. Çay şeklinde kuru bamya sindirim ve mide rahatsızlıklarında kullanılır. Gastrit, mide ekşimesi, gaz ve reflüyü tedavi eder. Tamamen doğal bir şekilde, Helicobacter pylori enfeksiyonunu, Crohn hastalığını ve diğer rahatsız edici ve ağrılı mide ve sindirim bozukluklarını giderir.

 

Bamya çayı, kandaki şeker ve kolesterol seviyesini düzenlemek, kalp hastalıkları ve karaciğer yağlanması tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Kozmetik uygulamalarda doğal botoks içeren tek bitki olan bamya çok değerlidir.

 

Tüm tıbbi özelliklerini koruyacak olan bamya çayı hazırlamak için sadece soğuk su kullanılır. İki desilitre soğuk suya bir çay kaşığı kuru bamya koyun, örtün ve gece boyunca (en az 12 saat) bekletin. Bamya çayı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, sabahları aç karnına, filtresiz ve şekersiz olarak içmek en iyisidir.

Hafif mide rahatsızlıkları olan kişilerde ilk tüketilen dozdan sonra etki hissedilebilir. Kronik hastalıklar, sindirim ve mide rahatsızlıkları gibi daha ciddi rahatsızlıklarda, tam etkisini hissetmek için çay en az üç ay içilmelidir.

Bamya çayı söz konusu olduğunda hiçbir yan etki kaydedilmemiştir, bu nedenle çocuklar, emziren anneler ve hamile kadınlar için güvenlidir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 


Sosyal Medyada Paylaş


İlgili Makaleler

Hamilelik ve beslenme
Hamilelik ve beslenme

Hamilelikte beslenme de çok önemlidir. Bebek ve anne için her şeyin yolunda gitmesi için