Ağrılı boşalma – nedenleri ve tedavisi

Ağrılı boşalma-Disejakülasyon, -orgazm ve orgazm sonrası ağrı gibi daha profesyonel terimlerle de bilinen ağrılı boşalmalar, cinsel patoloji ile ilişkili daha yaygın, ancak daha az anlaşılan klinik problemler arasındadır.

17.06.2023
Ağrılı boşalma – nedenleri ve tedavisi

Bazı araştırmalara göre, genel popülasyondaki erkeklerin %1 ila %10’unda, ancak kronik prostatitli erkeklerin %30 ila 75’inde görülür.

 

Orgazm, spermin boşalması ile eş zamanlı olarak meydana gelen fizyolojik bir olaydır. Orgazm iki aşamadan oluşur: emisyon ve boşalma. Prostatı alınan erkeklerin artık boşalmadığı (“kuru orgazm” olarak adlandırılır) göz önüne alındığında, ağrılı boşalmalara daha doğru bir şekilde orgazm sonrası ağrı denir.

 

Ağrılı boşalma sorunu erkeklerin cinsel yaşamında endişe ve memnuniyetsizliği beraberinde getirebilir, bu nedenle olası nedeni öğrenmek ve tedaviye başlamak için bir doktora başvurmak önemlidir.

 

 

AĞRILI BOŞALMALAR – NEDENLERİ

 

 

Ağrılı boşalmaya neyin neden olduğu henüz bilinmemekle birlikte, birkaç olasılık vardır:

 

  • prostatit,
  • prostatın iyi huylu hiperplazisi ,
  • prostat kanseri ,
  • radikal prostatektomi sonrası – orgazm sırasında oluşan mesane boynunun kapanması veziko-üretral bileşkeye (mesane ve üretra arasında) yol açar
  • boşalma kanalında tıkayıcı taşlar,
  • antidepresan ilaçlar,
  • cinsel yolla bulaşan hastalık,
  • pudendal sinirin nöropatisi.

 

 

AĞRILI BOŞALMA – BELİRTİLER

 

 

Orgazmdan sonra veya boşalma sırasında, hoş olmayandan dayanılmaz ağrıya kadar değişebilen ağrı. Hastalar en sık penis, rektum ve karın bölgesinde ağrı bildirirler ve sadece birkaç dakika (1-5) ila 15 dakikadan fazla (hatta saatler) sürme potansiyeline sahiptir.

 

Ağrı o kadar büyük olabilir ki, hasta cinsel ilişkilerden kaçınmaya başlar.

 

Prostatın patolojisi varsa, idrara çıkmada zorluk veya idrara çıkma dürtüsü olabilir, ancak mesaneyi tamamen boşaltmanın imkansızlığı olabilir.

 

 

TEŞHİS

 

Terapi ancak doğru bir teşhis konulduktan, yani hastanın ayrıntılı tıbbi ve cinsel öyküsü alındıktan sonra başlar. Doktor, cinsel ilişki ve alışkanlıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıkları, cinsel ilişki sırasında psikolojik engeller olup olmadığını, bazı ilaçları alıp almadığını, idrar yaparken sorun olup olmadığını, ailede herhangi birinin tıbbi öyküsünde prostat hastalığı veya prostat kanseri olup olmadığını sormalıdır. ..

 

Aile hekimi prostatı hissetmek için hemen digitalorektal muayene yapabilir. Şüpheli bir bakteriyel enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için bir idrar kültürü için gönderilebilirsiniz.

 

 

AĞRILI BOŞALMALAR – TEDAVİ

 

Ağrılı boşalmaların tedavisi, tespit edilirse birincil nedene göre şekillendirilir. Çiftler için psikoterapi veya danışmanlıktan, bazı ilaçları almayı bırakmaktan ve yardımcı olacak ilaçları reçete etmekten.

 

Reçete edilen ilaçlar antibiyotikler ve antienflamatuar ilaçlardır. Farmakolojik önlemler yardımcı olmadığında, prostatın cerrahi rezeksiyonları, boşalma kanalı veya pudendal sinirin tahribatı vardır. Ağrılı boşalma nedenlerinin bilinmediği durumlarda davranışsal terapi, kas gevşeticiler ve antikonvülzanlar yardımcı olabilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.