Göğüs Çevresindeki Kahverengi Lekelerin Nedenleri

Kadınlar için elbette meme, uygun şekilde korunması ve bakımının yapılması gereken bir kısımdır. Ayrıca daha sonra emzirme döneminde memenin rolü çok önemli olacaktır.

Göğüs Çevresindeki Kahverengi Lekelerin Nedenleri

Düzgün bakım yapılmazsa memede enfeksiyon veya hastalık görülebilir. Bunlardan biri de kadınlar için tehlikeli bir hastalık olan meme kanseridir.

 

Göğüslerinizin durumuna dikkat etmeye başladıysanız, göğüslerin çevresinde kahverengi lekeler görebilirsiniz.

 

Bazı kadınlar göğüslerinin etrafında kahverengi lekeler bulabilir. Noktalar genellikle meme başı çevresinde veya meme başı etrafındaki koyu renkli bölgede görülür. Bu durum aslında normaldir ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak bazı durumlarda bu lekelerin varlığı bazı tıbbi rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Daha açık olmak gerekirse, nedenleri daha ayrıntılı olarak burada bulabilirsiniz:

 

Hamilelik

 

Areola çevresinde koyu lekelerin varlığı belirtilerden biride gebelik olabilir. Yakından bakarsanız, bu lekeler montgomery bezleri olarak da bilinen sivilceleri andırır. Bu bezler, meme uçlarını yumuşak ve uyanık tutmak için petrol gazı salma işlevi görür. Hamilelik sırasında, Montgomery bezlerinin büyümesine neden olan hormonlarda bir artış olur. Aynı durum kadınlar emzirirken de geçerlidir. Bu nedenle hamile ve emzikli kadınların meme uçlarında değişiklik hissetmeleri doğaldır.

 

Göğüslere Baskı

 

Çok sıkı bir sütyen veya bebek taşıyıcı kullandığınızda, areolada lekelerin oluşmasına da neden olabilir. Bunun nedeni anne sütünün akışında bir tıkanıklık olmasıdır. Bunun üstesinden gelmek için telli veya elbiseli bir sutyen veya çok sıkı hissettiren bir askı kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Küçük çocuğunuzla yaptığınız aktiviteleri engellemeyecek, rahat malzemeli giysiler seçin.

 

Tıkalı Meme Uçları ve Anne Sütü Kanalları

 

Emzirirken süt meme ucundan deliklerden ve gözeneklerden dışarı çıkacaktır. Bazen gözenekler süt pıhtıları tarafından tıkanır. Böylece meme ucunun gözeneklerini kapatabilir ve süt kabarcıkları oluşturabilir. Daha sonra areola çevresinde lekelere neden olabilecek bu süt kabarcığından. Genellikle bu kabarcıklar açık sarı, pembe renktedir ve çevresindeki cilt kırmızılaşır. Bazen bıçaklanmış gibi oluyor. Aslında bu durum yavaş yavaş kendi kendine düzelebilir. Ancak şikayet devam ediyorsa memeyi soğuk su ile sıkıştırabilir, göğüs masajı yapabilir, gerekirse ağrı kesici alabilirsiniz.

 

Mantar Enfeksiyonu

 

Memede lekeler mantar enfeksiyonu nedeniyle de oluşabilir. Sadece lekelere neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bir mantar bulaştığında göğüsleriniz genellikle daha ağrılı hale gelir. Küçük çocuğunuzu emzirmek bile zor olabilir. Bu durum göz ardı edilemez ve ciddi bir tedavi gerektirir. Bu nedenle ağrı dayanılmaz ise hemen doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin!

 

Bunlar göğüs çevresindeki kahverengi lekelerin nedenlerinden bazılarıdır. Umarım bu bilgiler senin için faydalı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.