Zeytinyağı meme kanserine karşı koruyor

İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre sızma zeytinyağı, diğer bitkisel yağlardan farklı olarak meme kanserine karşı koruyor.

Zeytinyağı meme kanserine karşı koruyor

Daha önce yapılan çalışmalar, çevresel faktörlerin meme kanseri gelişme riski üzerindeki etkisini ve özellikle yağdan zengin bir diyetin bu kötü huylu hastalıkla doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak, tüm yağlar kötü değildir – bazılarının koruyucu etkisi vardır.

 

Uzmanlara göre, ölçülü zeytinyağı tüketimi bazı kanser türlerine ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.

 

Örneğin, tekli doymamış yağ asitleri, oleik asit ve vücudumuzu oksidatif stresin neden olduğu hücresel hasardan koruyan antioksidanlar açısından zengin olan sızma zeytinyağı , en sağlıklı yağlardan biridir ve Akdeniz diyetinin temel taşıdır.

 

Barselona Üniversitesi’nden araştırmacılar, n-6 çoklu doymamış yağ asitleri içeren mısır yağına kıyasla zeytinyağının tümör hücrelerini etkileyen mekanizmalarını analiz ettiler. Zeytinyağının tümör büyümesini yavaşlattığını, çünkü kanser hücrelerinin kontrolsüz oluşumunun arkasındaki gen olan onkogen p21Ras’ın aktivitesinin azaldığını ve aynı zamanda kanser hücrelerinin hayatta kalması için çok önemli olan bazı proteinlerin aktivitesinin devre dışı kaldığını buldular..

 

Zeytinyağı, hücrelerin içindeki DNA hasarını engelledi, mısır yağı ise tümör hücrelerinin büyümesini uyararak saldırganlıklarını artırdı.

 

Barselona Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Eduard Escrich, “Bütün bu moleküler ifade yolları kanserin gelişiminde çok önemlidir, bu nedenle araştırmamız çevresel bir faktörün bu hastalığı nasıl etkileyebileceğini gösteriyor” dedi.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez  

 

Ayrıca okuyun:

 

Doğal sedef hastalığı tedavisi: Sedef hastalığı için 16 doğal ilaç

 

Seboreik dermatit neden olan nedir? Nasıl gelişir?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.