Hisprung Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hisprung veya hirschprung, bağırsakların büyümesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık doğuştan nadir görülen bir hastalık sınıfına girer ve bebeğin dışkısını zorlaştırabilir (BAB). Bunun nedeni, bağırsaktaki sinirlerin düzgün bir şekilde oluşmaması ve dolayısıyla dışkı birikmesidir.

01.06.2023
Hisprung Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bu durumu tedavi etmek için bağırsak retraksiyonu prosedüründen ostomiye kadar yapılabilecek birçok şey vardır. Hisprung hastalığının tedavisi, komplikasyon riskini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede ele alınmalıdır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki açıklamaya bakın.

 

Doğuştan bir ganglion olmaması şeklinde doğuştan gelen bir rahatsızlıktır.kolonproksimalde internal anal sfinkterden başlayarak rektum dahil olmak üzere barsak geçiş bozuklukları şeklinde klinik belirtilerle seyreder.

 

Hisprung hastalığında,sinirler bağırsak organlarında kontrol görevi yapan kaslar bulunmaz. Bu nedenle, fizyolojik bir işlev olması gerektiği gibi dışkı dışarı itilemez. Sonuç olarak, bağırsaklarda, hastanın dışkısını yapmasını zorlaştıran (BAB) bir dışkı birikmesi vardır.

 

Hisprung hastalığı ayrıca üç kategoriye ayrılabilir.

 

Hisprung hastalığı kısa segment (%80) anüsten sigmoide segment aganglionozuHisprung hastalığı vakalarının %80’ini oluşturur ve genellikle kızlardan çok erkeklerde bulunur.

Uzun segment hisprung hastalığı (%15) aganglionosis alanı sigmoidi aşabilir ve hatta tüm kolonu ve ince bağırsağa kadar etkileyebilir. Erkek ve kızlarda eşit olarak bulunur.

Segment tüm kolonu kapsadığında toplam kolonik aganglionoz (%5).

 

Hisprung Hastalığının Nedenleri

 

Hisprung hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Hisprung hastalığının kalıtım veya genetikle ilişkili olduğu düşünülüyor.

 

Bu nedenle, bir ebeveynde hisprung hastalığı varsa, bebeğin aynı hastalıkla doğma şansı daha yüksek olacaktır. Örneğin, bir ailede hispung hastalığı olan bir çocuk varsa, kardeşlerinin de aynı duruma sahip olma olasılığı yaklaşık %3-12’dir. Daha net olmak gerekirse, bu hisprung hastalığını yaşayan biri için birkaç risk faktörü vardır:

 

– Erkek cinsiyeti

– Hisprung hastalığından muzdarip bir aileye sahip olmak

– Diğer kalıtsal hastalıklardan muzdarip

 

 

Hisprung Hastalığının Belirtileri

 

Genellikle bebeklerde doğumdan itibaren belirtiler saptanabilir, bunlardan biri bebeğin doğumdan sonraki 48 saat içinde dışkılamamasıdır (BAB).

 

Hisprung hastalığı, yalnızca dışkılama zorluğu değil, aynı zamanda aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlara da neden olabilir:

 

– Kusmuk kahverengi veya yeşil

Göbek büyür

– İştah kaybı

– Ağırlık artmaz

– Gelişimsel bozukluklar

Kolayca yorulmak

– Mide şişkin görünüyor

– Uzun süreli (kronik) kabızlık

– Ateş

– Sulu ve kötü kokulu ishal

 

Hisprung Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

 

Hisprung hastalığı olan birini tedavi etmek için bağırsağı kesmekten ostomiye kadar yapılabilecek birkaç yol vardır. Bu eylemlerin her ikisi de operasyonel faaliyetlere dahildir.

Aşağıda, hissprung hastalığının nasıl tedavi edileceğine dair daha eksiksiz bir açıklama yer almaktadır.

 

Bağırsağın bir kısmını kesmek için yapılan ameliyat

 

Yapılabilecek tedavi yapmaktır.operasyonkalın bağırsağın sinirleri olmayan bir kısmını keserek. Bundan sonra kalın bağırsağın normal kısmı çocuğun anüsüne bağlanacaktır.

Genellikle bu operasyon laparoskopik bir yöntem veya karın duvarında küçük bir kesi yapılarak gerçekleştirilen minimal invaziv bir cerrahi prosedür kullanır.

 

Ostomi ameliyatı

 

Hissprung hastalığı, bağırsağın kesilmesinin yanı sıra ostomi ameliyatı yapılarak da tedavi edilebilir. Bu işleme stoma da denilebilir.

Stomanın, sindirim artıklarının atılması için bir yol olarak mide zarında kasıtlı olarak açılan bir deliği ifade eden tıbbi bir terim olduğu belirtilmektedir.

 

Aşağıdakiler dahil olmak üzere bu hisprung hastalığını tedavi etmek için ostomi prosedürü:

– İleostomi. Doktor kolonun tamamını çıkarır ve ince bağırsağı stomaya bağlar, ardından dışkı vücudu stomadan bir keseye bırakır.

– Kolostomi. Doktor kalın bağırsağın bir kısmını sağlam bırakır ve stomaya bağlar, ardından kalın bağırsağın ucundan dışkı vücuttan ayrılır.

 

Hispung Hastalığı Nasıl Önlenir?

 

Hisprung hastalığının önlenmesi kesin olarak bilinemez, çünkü bu durum herhangi bir semptomu olmamasına rağmen ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, hispung hastalığını yaşayan çocukları en aza indirmek için yapılabilecek birkaç aktivite vardır.

 

– Hamilelik sırasında kadın doğum uzmanına rutin kontroller yapın

– Besleyici yiyecekler yiyin ve her gün 2 litre su için

– Sigara ve alkolden kaçının

– Hamilelikte demir ihtiyacını karşılayın

– Hamilelik sırasında ilaç alırken dikkatli olun

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.