Yumurtalık iltihabı – belirtiler ve tedavi (antibiyotikler, doğal ilaçlar, çay)

Yumurtalık iltihabı nadiren kendi başına ortaya çıkar. Organizmada farklı kökenlerden kaynaklanan bir enfeksiyondan kaynaklanır (streptokok, stafilokok, Escherichia coli, tüberküloz vb.)

Yumurtalık iltihabı – belirtiler ve tedavi (antibiyotikler, doğal ilaçlar, çay)

Ana semptom, adet sırasındaki ağrıdan, yumurtlamadan veya soğuk algınlığından farklı olan ağrıdır.

Ağrı güçlüdür, genellikle iki taraflıdır ve dayanılmaz hale gelebilir. İdrar yapma ağrılı hale gelir, gaz ve kabızlık oluşur ve bazı durumlarda ağrı sırta yayılır. Derhal tedavi edilmezse çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Yumurtalık iltihabı nadiren kendi başına ortaya çıkar. Organizmada farklı kökenlerden kaynaklanan bir enfeksiyondan kaynaklanır (streptokok, stafilokok, Escherichia coli, tüberküloz vb.). Ayrıca çeşitli olumlu faktörlerin etkisi altında: azalmış bağışıklık, stres, hipotermi, adet bozuklukları, aşırı sık cinsel ilişkiler.

En savunmasız olanlar üreme çağındaki kadınlardır.

Yumurtalıkların iltihaplanmasına ne sebep olabilir?

Yumurtalık iltihabı, yükselen yoldan kolayca yayılan enfeksiyonlardan kaynaklanabilir; vajinadan rahim ağzına, rahime, fallop tüplerine ve yumurtalıklara kadar.

Enflamasyon ayrıca mesanenin, ince veya kalın bağırsağın iltihabı gibi yumurtalıkların yakınındaki bir inflamatuar süreçten de kaynaklanabilir. Böyle bir iltihap varsa bakteri yumurtalıklara yayılabilir.

Yumurtalık iltihabı kışın soğuktan, yetersiz giyimden kaynaklanabileceği gibi, yazın da ani sıcaklık değişikliklerinden dolayı yumurtalık iltihabı meydana gelebilir.

Yumurtalık iltihabının belirtileri nelerdir?

Sadece spesifik değil aynı zamanda spesifik olmayabilirler. Enflamasyona periyodik ağrılar da eşlik edebilir, ancak genellikle laboratuvar bulgularında (kan verileri, idrar analizi vb.) kafa karışıklığına neden olur.

Ağrılar genellikle çok rahatsız edici, çok güçlüdür ve genellikle iki taraflı, sol ve sağ taraftadır. Bu çok güçlü bir inflamatuar süreçtir.

Yumurtalık iltihabı nasıl teşhis edilir?

Tanı koymak kolay değildir. Tipik bir enfeksiyon varsa tanı koymayı kolaylaştırır. Ancak sadece o bölgede izole edilirse tanıya ulaşmak daha zordur.

Tanının kendisi, ek kan testleriyle birlikte laboratuvar bulgularıyla desteklenir. Jinekolojik muayene çok önemlidir. Karakteristik bir değişiklik, şiddetli ağrının yayıldığı yumurtalıkların genişlemesidir.

Yanlış teşhis olabilir mi?

Evet, örneğin yanlış tanı da ortaya çıkabilir: folikül yırtılması, kist yırtılması, ektopik gebelik. Yanlış olabilir. Bunlar akut periton tahrişi durumlarıdır.

Enflamasyon hangi biçimde gelişebilir?

Enflamatuar süreç güçlü (akut), geçici yoğunlukta (subakut) ve kronik olabilir.

Yumurtalıklarda, eğer fallop tüpleri de etkileniyorsa, iltihapla ilgili bu tür kronik veriler hariç tutulmaz.

Klamidyal enfeksiyonlar genellikle fallop tüpleri ve yumurtalıklarda değişikliklere neden olan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, triper, belsoğukluğunun yanı sıra bunda da öncü bir rol oynamaktadır.

Sürecin kendisi geçici yoğunlukta geçebilir, daha yavaş akabilir ve bu durumda tanıya ulaşmak daha zor olur. Uzun durumda güçlü bir keskinlikle akıyor. Şiddetli inflamasyon çoğunlukla bel soğukluğu gibi spesifik enfeksiyonlarda ortaya çıkar.

Yumurtalık iltihabının farklı formlarının tedavisi nedir?

Enfeksiyonun nereden geldiğini öğrenirsek etkenin kaynağını kanıtlayabiliriz. Genellikle hem gram pozitif hem de gram negatif tüm florayı kapsayacak şekilde geniş spektrumlu bir antibiyotik ve tüm iltihaplanma sürecini kapsayacak şekilde metronidazol reçete edilir.

Ameliyatın gerekli olduğu durumlar var mı?

Evet, cerahatli süreçler varsa. Bu durumda, cerahatli koleksiyonlar hasta için tipik sepsise ve trajik sonuçlara yol açabileceğinden ameliyat gereklidir.

Yumurtalık iltihabının sonuçları nelerdir?

Çoğu zaman, daha fazla yumurtlama ve foliküllerin ayrılması engellenir ve fallop tüpleri sıklıkla kronik bir sürecin ortaya çıkmasıyla tıkanır, bu da zor kavrama ve kısırlığa yol açar.

Kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Vajinada veya rahim ağzında en ufak bir enfeksiyonun ortaya çıkmasından sonra bile tedaviye hemen başlanmalıdır.

Eğer bazı klinik faktörler ve hastanın gözlemleri fallop tüpleri ve yumurtalıkların enfeksiyondan etkilendiğini gösteriyorsa derhal ciddi tedaviye başlanmalıdır, aksi takdirde çok ciddi sonuçlar doğabilir.

Kendi kendine ilaç tedavisi haklı değil! Ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.