Doğum sonrası depresyon

Vücudunuz ve zihniniz hamilelik sırasında ve sonrasında birçok değişiklik geçirir. Hamilelik sırasında veya sonrasında 2 haftadan fazla bir süre boyunca her zaman veya çoğu zaman boş, duygusuz veya üzgün hissediyorsanız yardım isteyin. Bebeğinizi sevmediğinizi veya umursamadığınızı düşünüyorsanız, doğum sonrası depresyon olabilir.

17.06.2023
Doğum sonrası depresyon

Terapi veya ilaç tedavisi gibi depresyon tedavisi işe yarıyor ve bebeğinizle gelecekte mümkün olduğu kadar sağlıklı olmanıza yardımcı olacak.

 

Doğum sonrası depresyon nedir?

“Doğum sonu” doğumdan sonraki zaman anlamına gelir. Kadınların çoğu doğum sonrası hüzün hissederler veya doğumdan sonraki günlerde kendilerini üzgün veya boş hissederler.

 

Doğum sonrası hüznünüz kaybolmazsa veya 2 haftadan fazla bir süre boyunca kendinizi üzgün, umutsuz veya boş hissederseniz, doğum sonrası depresyonu olabilir.

 

Doğumdan sonra umutsuz ya da boş hissetmek anne olmanın normal ya da beklenen bir parçası değildir.

 

Doğum sonrası depresyon beyni tutan, fiziksel ve davranışsal sağlığınızı etkileyen ciddi bir zihinsel hastalıktır. Eğer depresyonunuz varsa, üzüntü, cesaret kırma veya boşluk hissi yok olmaz ve günlük hayatınıza müdahale edebilir.

 

Bebeğinize, sanki anne değilmişsiniz gibi hissedemeyebilirsiniz, ya da bebeğinizi sevmiyor ya da umursamıyorsunuz. Bu duygular hafif ila şiddetli olabilir.

 

Anneler hamilelik sırasında veya sonrasında anksiyete bozuklukları yaşayabilir.

 

Doğum sonrası depresyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Hamilelik sonrası bazı normal değişiklikler, depresyona benzer semptomlar üretebilir. Yeni bir bebek hayatlarına girdiğinde birçok anne bunalmış hisseder.

 

Bununla birlikte, 2 haftadan fazla süredir aşağıdaki depresyon semptomlarından herhangi birine sahipseniz, doktorunuzu, veya ebenizi arayın:

 

– Huzursuz veya karamsarsın

 

– Üzgün, umutsuz ya da bunalmış hissediyorum

 

– Çok ağlıyorsun

 

– Bebeğinize zarar verme konusunda düşünceleriniz var

 

– Seni incitmekle ilgili düşüncelerin var

 

– Bebeğe ilgi duymamak, ona bağlı olmamak ya da bebeğiniz gibi hissetmek sizin değil

 

– Hiç enerjiniz veya motivasyonunuz yok

 

– Çok az ya da çok uyudun

 

– Konsantre olmanız veya karar vermeniz zor.

 

– Bir şeyleri hatırlamakta zorlanıyorsunuz

 

– Değersiz, suçlu ya da kötü bir anneyi hissetmek

 

– Bir zamanlar zevk aldığınız ilginizi çekiyor veya zevk almayı bırakıyorsunuz

 

– Arkadaşlarından ve ailenden uzak durmak

 

– Baş ağrıları, ağrılar veya ağrılar veya geçmeyen mide problemleriniz var

 

– Bazı kadınlar semptomlarını kimseye söylemiyor. Yeni doğmuş anneler, mutlu olmaları gerektiğinde depresyona girmekten utanmış veya suçlu hissedebilirler.

 

Her kadın hamilelik sırasında veya bebeğini aldıktan sonra depresyona girebilir. Bu kötü bir anne olduğun anlamına gelmez. Yardım alabilirsiniz. Doktorunuz belirtilerinizin depresyondan veya başka bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmenize yardımcı olabilir.

 

Doğum sonrası psikoz nedir?

psikoz doğum sonrası çok nadirdir. Yeni doğmuş her 1000 anneden 4‘ünde görülür. Genellikle bebeği aldıktan sonraki ilk 2 haftada başlar. Tıbbi bir acil durumdur.

 

Bipolar bozukluğu veya şizoaffektif bozukluk adı verilen başka bir ruh sağlığı sorunu olan kadınlar, doğum sonrası psikoz gelişme riski daha yüksektir.

 

Doğum sonrası depresyon nasıl tedavi edilir?

Doğum sonrası depresyon için yaygın tedavi türleri şunlardır:

 

– Konuşma terapisi Depresyonun sizi düşünmesini, hissetmesini ve hareket etmesini nasıl sağladığını değiştirme stratejilerini öğrenmek için bir terapist, psikolog veya sosyal hizmet uzmanıyla konuşmayı içerir.

 

– İlaçlar. Doktorunuz veya hemşireniz antidepresan bir ilaç yazabilir. Bu ilaçlar, depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur ve emzirme döneminde bazıları alınabilir.

 

– Elektrokonvülsif tedavi (TEC). Aşırı durumlarda doğum sonrası depresyonu tedavisinde kullanılabilir.

 

Bu tedaviler tek başlarına veya birlikte kullanılabilir. Depresyonun bebeğinizi etkileyebilir. Tedavi almak sizin ve bebeğiniz için önemlidir. Depresyon için ilaç almak ya da tedaviye gitmek sizi kötü ya da yetersiz bir anne yapmaz. Yardım istemek bir güç işaretidir.

 

Hamileyken veya emzirirken depresyon tedavisi için ilaç almanın yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla veya hemşirenizle konuşun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.