Adrenalin nedir kısaca

Adrenalin nedir kısaca, Adrenalin tıpta kullanılan sözcükler içerisinde yer alır. Adrenalin veya epinefrin, böbrek üstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormonu olarak bilinir.

Adrenalin nedir kısaca

Adrenalin hakkında ayrıntılı konu başlıklarını makalemizde  okuya bilirsiniz…

Adrenalin nedir kısaca

Adrenalin klinik tablosu aşağıdaki durumlarda endikedir:

 

  • Kalp durması ve kardiyopulmoner reanimasyon

Suni solunum, açık veya kapalı kalp kompresyonu fayda vermezse damardan sodyum bikarbonat verildikten sonra Adrenalin intravenöz, intrakardiyak veya endotrakeal yolla verilebilir.

  • Anafilaktik şok ve akut alerjik reaksiyonlar

Anjiyoödem, ilaç ve serum reaksiyonları, böcek sokmaları ve diğer alerjenlere karşı histaminin fizyolojik antagonisti olarak kullanılır. Şok varsa deri altından verilmez. Ayrıca şoktaki hastaya intravenöz olarak H1 reseptör antagonisti (klorfeniramin) de verilmelidir.

  • Akut astım ataklarında ve bronkospazm Subkütan olarak verilir.

 

Adrenalin yükselince ne olur?

Adrenalin salgısı sırasında, kalp atışları hızlanır. Adrenalin hormonu salgılaması ile vücutta kan basıncı yükselir ve bu durum  yüksek tansiyona yol açar. Öte yandan adrenalin hormonu uzun süreli şekilde salgılanırsa canlıda kalp krizine yol açabilir.

 

Adrenalin vücuttaki görevi nedir?

 

Adrenalin hormonu, vücudun için  çok önemli bir hormondur. Kalp atışlarının hızlanmasını, Adrenalin kan şekerinin yükselmesini sağlar. Kasların kasılması ve enerji harcaması için gereken uygun ortamı hazırlar. Kısaca özetlersek adrenalin hormonu stres, korku ve şok gibi durumlarda böbreküstü bezlerinden salgılanan adrenalin ve noradrenalin vücudun direncini artırdığı belirtilmişti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.