Kadın Kısırlığı

Kısırlık, herhangi bir doğum kontrolünü kullanmayan, cinsel olarak aktif bir çiftin, bir yıl çalıştıktan sonra hamile kalmamasıdır.

Kadın Kısırlığı

Hamileliğin gerçekleşmesi için birkaç şeyin olması gerekir:

 

Kadının yumurtalıklarında bir yumurta oluşmalıdır.

Yumurtalık her ay bir yumurta bırakmalıdır (yumurtlama). Yumurta daha sonra fallop tüplerinden biri tarafından alınmalıdır.

Bir erkeğin spermi, yumurtayı karşılamak ve döllemek için uterustan fallop tüpüne geçmelidir.

 

 

Döllenmiş yumurta, fallop tüpünden geçmeli ve uterusun astarına (implant) takılmalıdır.

Bu olaylardan herhangi biri gerçekleşmezse veya bozulmazsa, kısırlık ortaya çıkar. Kısırlık vakalarının yaklaşık% 35 ila% 40’ı kadın kısırlığına bağlıdır, ancak erkek kısırlığı% 40’ta bir faktördür. Bu nedenle, çok fazla test ve tedavi yaptırmadan önce, eşinizin sperminin normal olduğundan emin olmak için bir semen analizi yapması gerekir. Anormal olsa bile, birçok tedavi mevcuttur.

 

Kadın kısırlığına ne sebep olur?

Kısırlığı olan kadınların yaklaşık% 25’inde seyrek ya da hiç yumurtlama yoktur. Bu kadınlar genellikle düzensiz periyotlara sahiptir veya hiç periyodu yoktur. Bazı hormonların hipotalamustan (beyninizin bir kısmı, gonadotropin salgılayan hormonu [GnRH] salgılaması) ve hipofiz bezini (beyninizin tabanına yakın bir bez, salgılayan hormonu salgılayan) serbest bırakma şeklindeki değişikliklerle yumurtlama bozulabilir. LH]). LH ve folikül stimüle edici hormon (FSH), bir yumurta oluşumuna ve yumurtalıktan salınmasına işaret eder.

 

Normal LH ve FSH salınımını engelleyen sorunlar şunlardır:

 

hipotalamusta yaralanmalar (hipofiz beziyle çalışan beynin bir kısmı)

hipofiz tümörleri

çok ince veya çok ağır olmak

çok egzersiz

aşırı stres

Yumurtlamayı engelleyen veya doğurganlığı etkileyen diğer hormonal durumlar şunlardır:

 

polikistik over sendromu (POS)

aşırı aktif veya az aktif bir tiroid

şeker hastalığı

erken menopoz

bazen, Cushing sendromu (bazen “stres hormonu” olarak adlandırılan, yüksek seviyede kortizole neden olan bir bozukluk)

Bir kadının gebe kalma kabiliyeti de yaşından etkilenebilir, çünkü yumurtalarının sayısı ve kalitesi 35 yaş civarında yavaş yavaş azalır. Diğer faktörler şunları içerir:

 

tıkalı veya hasar görmüş fallop tüpleri, uterusun skarlanması, uterusta polip veya fibroid ve endometriozis gibi üreme sistemi ile ilgili problemler

tubal tıkanmalara neden olabilen klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar

 

 

aşırı kafein, herhangi bir sigara veya alkol veya kokain ve esrar gibi eğlence amaçlı kullanılan ilaçlar

antidepresanlar, sakinleştiriciler, kalsiyum kanal blokerleri, narkotikler ve kanser önleyici ilaçlar gibi bazı ilaçlar

böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, orak hücre hastalığı, HIV / AIDS ve hepatit B veya C gibi kronik tıbbi durumlar

Kısırlık nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz adet döngüsü, geçmiş hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ameliyatlar ve aldığınız ilaçlar hakkında tıbbi geçmişinizle başlayacaktır.

 

Bir sonraki adım, üreme sisteminizin (vajina, rahim ve yumurtalıklar) normal olduğundan ve hormon seviyelerinizi ölçmek için kan testlerinden emin olmak için yapılan pelvik muayenedir. Eşiniz ayrıca bir semen analizi ve tıbbi geçmişi olacak. Bu testlerin ne olduğuna bağlı olarak doktorunuz, fallop tüplerinin tıkalı olmadığından emin olmak için bir tane olmak üzere başka testler yapabilir.

 

Kısırlık nasıl tedavi edilir?

Kısırlık tedavisi nedenine ve yaşına bağlıdır. İki ana kategoriye ayrılır: Biri ilaç tedavisi veya ameliyat yoluyla doğurganlığa yardımcı olurken diğeri yardımlı üreme teknolojilerini kullanır.

 

Doğurganlık ilaçları (hap olarak alınan klonifen ve FSH ve LH hormon enjeksiyonları) yumurtlama bozukluğu olan kadınlar için ana tedavi yöntemidir. Kısırlıklarının net bir sebebi olmayan kadınlar da bu ilaçları kullanabilir. Klomifen veya aromataz inhibitörleri (letrozol, etiket dışı kullanılan) gibi haplar yumurtlamayı başlatmak için LH’yi arttırır. GnRH, LH veya FSH enjeksiyonları, olgun yumurtalara yardımcı olur ve yumurtlamaya neden olur. Bazen doktorlar, spermin vajinaya sokulan bir kateter (ince, esnek bir tüp) yoluyla uterusa bırakıldığı zaman, intrauterin tohumlama (IUI) ile ilaç tedavisini kullanır. IUI yumurtlama zamanında yapılır.

 

 

 

Cerrahi, fibroid, uterin polip, skar veya endometriozisli kadınlara yardımcı olabilir. Ameliyat, bloke fallop tüpleri olan bazı kadınlar için de bir seçenek olabilir, ancak yaşınıza ve tıkanma şekline bağlıdır. Bir fallop tüpünü engellemek için yapılan herhangi bir ameliyat ektopik (tubal) gebelik riskini artırabilir.

 

Yardımcı üreme teknolojisi , spermi vücudun dışındaki bir yumurtaya (in vitro fertilizasyon veya IVF) yumurta ile karıştırmak veya tek bir spermi bir yumurtaya enjekte etmek (intrasiktoplazmik sperm enjeksiyonu [ICSI]), sonra elde edilen embriyoyu tekrar uterusa aktarma gibi teknikleri kullanır. Yumurtalıklarında çok az yumurta kalan bazı kadınlar, donör yumurta kullanarak IVF’yi seçerler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.