
Sarı humma, bulaşıcı viral hastalık, enfekte bir sivrisinek ısırığı ile bulaşır. Sarı
5-10 yaş arasındaki çocukların kabakulak geçirme olasılığı daha yüksektir. Bir kez enfekte olmak, size ömür boyu dokunulmazlık sağlar.
Kabakulak bir kişiden diğerine tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla geçen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.
Bu durum temel olarak parotis bezi de denilen tükürük bezini etkiler. Bu bez tükürük üretiminden sorumludur. Yüzünüzün her iki tarafında, kulağınızın arkasında ve altında bulunan üç set tükürük bezi vardır.
Kabakulak paramiksovirüsü adı verilen bir organizmadan kaynaklanır. Konuşmak, hapşırmak, içki paylaşmak, öpmek veya öksürmek gibi küçük tükürük damlaları ile ağızdan bulaşır.
Virüsler daha sonra işlenen nesnelerin üzerine inebilir. Bir kez sizin elinizde, özellikle küçük bir çocuksanız, ağzınıza bir çıkış yolu bulma olasılığı çok yüksektir.
Kabakulak, bezlerin şişmesinden bir hafta kadar önce ve bundan 9 gün sonra bulaşıcıdır, bu yüzden insanlar, bildiklerini bilmeden enfekte edebilirler. Bu, çoğu viral hastalık için yaygındır.
Guatr belirtileri genellikle hasta enfeksiyonundan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, virüsü olan kişilerin neredeyse yüzde 20’si hiçbir semptomdan muzdarip değildir.
Başlangıçta, grip gibi semptomlar görünecektir, örneğin:
• ağrıları
• baş ağrısı
• İştahsızlık ve / veya mide bulantısı
• yorgunluk
• ateş
Sonraki birkaç gün içinde kabakulakların klasik semptomları gelişecektir. Başlıca semptom, üç tükürük bezinden biri olan ağrılı ve şişmiş bir parotis bezidir; bu, kişinin yanağının dışarı çıkmasına neden olur. Şişlik genellikle bir kerede oluşmaz – dalgalar halinde gerçekleşir.
İlgili Diğer Belirtiler:
• Yüzün şiştiği yerde ağrı.
• Yutma sırasında acı yaşanıyor.
• Zorluk yutma.
• Ateş
• Ağız kuruluğu.
• Eklemlerde ağrı.
Nadiren, yetişkinler kabakulak gelişebilir. Bu durumda, belirtiler genellikle aynıdır, ancak bazen biraz daha kötüdür ve komplikasyonlar biraz daha olasıdır.
Enfekte olan kişilerin üçte biri semptom hissetmez.
Diğerleri gerçekten enfekte olduktan 14 ila 24 gün sonra hafif ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık yaşarlar.
Ateşin başlamasından bir gün sonra, kulağın yakınındaki parotis bezi şişmeye ve ağrımaya başlar – Vücut ısısı 39,5 ° C ila 40 ° C (103 ° F ila 104 ° F) arasındadır.
Şişlik ve hassasiyet sonraki 3 gün boyunca kötüleşir ve diğer tükrük bezlerinin tutulup tutulmadığına bağlı olarak çeneyi ileri ve bazıları için boyuna uzatabilir.
Kabakulak vakalarının çoğunda sağ ve sol parotis bezleri şişmiştir. Ateş genellikle sadece 1 ila 3 gün sürer, ancak bir hafta sürebilir. Glandüler şişlik yaklaşık bir hafta sonra iyileşme eğilimindedir.
Enfekte olan 30 kişiden 1’i kusma ve hızlı bir karın ağrısı ile pankreatit (pankreas iltihabı) alır. Aynı miktar, kabakulakın da geçici bir yan etkisi olan otitis media nedeniyle işitme problemleri geliştirir.
Her viral hastalık, ilk enfeksiyon sırasında veya sonrasında ensefalit ( beyin iltihabı ) veya menenjit (beyin ve omurilik etrafındaki zarların iltihabı ) gibi ciddi komplikasyon riskleri taşır .
Kabakulak ile ensefalit gelişme riski 5.000’de 1 civarındadır ve menenjit riski% 1 ile% 10 arasındadır. Hamilelik sırasında enfekte olmuş kadınlarda çok düşük bir düşük riski vardır.
Sarı humma, bulaşıcı viral hastalık, enfekte bir sivrisinek ısırığı ile bulaşır. Sarı
Lenfatik sistemin iltihaplanması, lenf damarlarını, lenf düğümlerini veya bademcikleri
Tifo ateşine Salmonella typhi bakterisi neden olur. Bu bulaşıcı bulaşıcı hastalık en
Schistosomiasis, parazitik solucan Schistosoma'dan kaynaklanır.
AIDS veya Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu, insan immün yetmezlik virüsünün
Tifo, rickettsiae'nin neden olduğu, yani konakçı hücrelerde yaşayan ve çoğalan bakterilerin
Sıtma, sivrisinek Anofellerinin ısırmasıyla bulaşır ve nedenleri, Plasmodium cinsinin
Kronik enflamasyon ne demek? Lupus, bir veya daha fazla organın kronik enflamasyonu ile