Doğum kontrol hapları menopozu nasıl etkiler?

Her yaştan birçok insan, menopoza yol açan perimenopozda olanlar dahil olmak üzere hormonal doğum kontrolünü kullanır.

30.05.2023
Doğum kontrol hapları menopozu nasıl etkiler?

İnsanlar, son menstrüasyonundan bir yıl geçene kadar menopoza girmezler.

Bu sırada, sıcak basmaları, düzensiz dönemler ve uyku problemleri gibi tipik menopoz semptomları görülebilir . Bununla birlikte, hormonal kontraseptiflerin kullanımı bu semptomları maskeleyebilir veya insanların doğal hormon dalgalanmalarıyla karışabilecekleri yan etkilere neden olabilir.

Doğum kontrol haplarının menopoz semptomlarını nasıl etkileyebileceğine dair bazı genel soruların cevapları için okumaya devam edin .

Doğum kontrol hapları neden semptomları etkiler?

Doğum kontrol hapları, menopoz sırasında azalan hormonların sentetik versiyonlarını içerir.

Menopoz, bir kişinin adet döngüsünden sorumlu olan iki hormon olan östrojen ve progesteron düzeylerindeki düşüşe bağlı olarak ortaya çıkar . Bu hormonlar ayrıca gelişmekte olan bir gebeliği desteklemeye yardımcı olur.

Doğum kontrol hapları, bu iki hormonun bir veya her ikisinin sentetik formlarını içerir. Kombinasyon hapları her iki tipte hormon içerir. Bu hormonları almak, vücudun menopoz sırasında ortaya çıkan östrojen ve progesterondaki doğal düşüşü tanımasını engelleyebilir.

Sonuç olarak, bir kişinin perimenopoz sırasında tipik olarak maruz kaldığı semptomlar, doğum kontrol hapları alıyorsa belirgin veya fark edilebilir olmayabilir. Böyle bir semptom, bu aşamada son derece yaygın olan düzensiz bir dönemdir.

Bununla birlikte, sadece sentetik bir progesteron içeren mini hapı alan bir kişinin, erken menopoz sırasında düzensiz kanama ve sıcak basması yaşama olasılığı daha yüksektir.

Hala düzenli menopoz semptomları yaşar mıyım?

Kombine doğum kontrol haplarındaki hormonlar, menopoz semptomlarının çoğunu önleyecek olan adet döngüsünü ve hormonları düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte, hapın, hormon dalgalanmasının semptomlarına çok benzer yan etkilere neden olması mümkündür. Bunlar şunları içerebilir:

-ruh hali

-libido azaldı

-iştahta değişiklikler

İnsanlar ayrıca, özellikle minipil kullanıyorlarsa, düzensiz periyotlar yaşayabilir veya devreler arasında lekelenebilir.

Semptomlara neden olan menopoz veya doğum kontrolü nedir?

Bir kişi hapı almayı bıraktıktan sonra hormonların yeniden ayarlanması birkaç ay sürebilir.

Bazı semptomların sentetik hormonların yan etkileri olup olmadığını veya vücuttaki doğal hormon dalgalanmalarından kaynaklandığını söylemek zor olabilir.

Kontrol etmenin bir yolu, vücudun doğal döngüsünün devam etmesine izin vermek için doğum kontrol hapı almayı durdurmak olabilir. Doğal hormonların tekrar başlaması ve düzenli menstüral döngülerin yeniden başlaması biraz zaman alabilir.

Birisi düzensiz kanama da dahil olmak üzere doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktığında devam ederse, muhtemelen perimenopozdan geçiyor olabilir. Tersine, belirtiler kaybolursa, bunlar muhtemelen ilacın yan etkileridir.

Haptan çıkarken, hormonların yeniden ayarlanması için en az birkaç ay beklemek önemlidir.

Doğum kontrol hapı perimenopoz veya menopoz maskeleme olasılığını tanımak önemlidir. Böyle bir durumda, bir kişi hapı almayı bırakırsa menstruasyon artık olmayacaktır.

Menopoza ulaşıp ulaşmadığımı nasıl anlarım?

Kişi doğum kontrolündeyse, kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur. Hapı alan bir kişi, ilaçtaki hormonlar nedeniyle hala düzenli periyotlara sahip olabilir.

Menopozun yaş ortalaması 51 yaş civarındadır . Bazı doktorlar, bir kişinin henüz menopoza girip girmediğini görmek için bu yaştaki hapı almayı bırakmasını tavsiye edebilir.

Ancak, bu yaşta hapı durduran biri, menopoz onaylanana kadar cinsel ilişki sırasında hala kontrasepsiyon kullanmalıdır.

Perimenopoz neden yumurtalık ağrısına neden olur?

Perimenopoz sırasında yumurtalık ağrısının olası nedenleri ve nasıl tedavi edileceği hakkında bilgi edinin.

Menopoza girdiğimde ne beklemeliyim?

Menopoz, bir kişinin artık adet dönemine sahip olmadığı zaman ortaya çıkar. Menopoza kadar giden zaman perimenopoz denir. Bu menopozdan 15 yıl öncesine kadar başlayabilir .

Bir kişinin menopoza yaklaştığını gösteren işaretler şunlardır:

– yorgunluk

-gece terlemeleri

-uykusuzluk hastalığı

-sıcak basmaları

-ruh hali

-anksiyete veya depresyon

-cinsel ilişkide değişiklikler

-vajinal kuruluk

Menopozdan geçmek kalp hastalığı , osteoporoz ve bazı kanserler gibi bazı hastalıkların riskini artırabilir . Bu nedenle, menopoz sırasında ve sonrasında doktora başvurmak zorunludur.

Mevcut herhangi bir tedavi var mı?

Çuha çiçeği yağı gibi bitkisel takviyeler, menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Her bireyin menopoz deneyimi farklıdır. Menopoz semptomları bazı insanları diğerlerinden daha fazla etkileyecek ve rahatsız edecektir.

Menopoz semptomları için ana tedavilerden biri hormon replasman tedavisidir (HRT). Bu doğal adet döngüsünü taklit etmek için östrojen ve progesteron formlarını içerir.

HRT, azalan östrojen seviyelerine ilişkin semptomları azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir. HRT kontrasepsiyon sağlamaz, bu nedenle eğer birisi kontrasepsiyona ihtiyaç duyarsa ve aynı zamanda perimenopoz semptomlarından kurtulmak isterse, doğum kontrol hapları tedavi için ideal olabilir.

Bununla birlikte, ilaç her zaman gerekli değildir. Bazı insanlar aşağıdakileri içerebilecek ev ilaçlarından yardım alır:

-kafein alımını azaltma

-sıcak basmaları yönetmek için buz paketleri kullanma

-düzenli egzersiz

-siyah kohosh, kırmızı yonca, dong quai, ginseng , kava ve çuha çiçeği yağı gibi bitkisel takviyeleri almak

-çıkarılması kolay birkaç kat giysi giymek

-cinsel ilişki sırasında vajinal kayganlaştırıcı kullanarak

-aktif bir sosyal yaşam sürdürmek

-stres için çıkışlar bulma

-alkol alımını sınırlayan

Görünüm

Menopoz, tüm dişilerin yaşamlarının bir noktasında geçecekleri doğal bir süreçtir. Ancak, doğum kontrol hapı almak, menopoz belirtilerinin bazılarını maskeleyerek, bir kişinin ulaşıp ulaşmadığını söylemesini zorlaştırır.

Birçok insan için, özellikle eğer bir geçmişi yoksa, perimenopoz yoluyla geçiş yaparken doğum kontrol hapı üzerinde kalmak güvenlidir:

-östrojene bağımlı kanser

-yüksek tansiyon

-kalp hastalığı

-diyabet

-kan pıhtıları

Kontrasepsiyon gerekli ise, perimenopoz sırasında doğum kontrolü üzerinde kalmak da şarttır.

Genel olarak, menopozdan geçeceklerini düşünen biri için doktorlarıyla konuşmak en iyisidir. Doktor, bir kişinin kendine özgü durumunu ve onlar için en iyi olanı önerebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.