Endometriozis – nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Endometriozis, ne yazık ki birçok kadının muzdarip olduğunu bilmediği yaygın bir hastalıktır. Bu çok tatsız bir hastalık olabilir, ancak bireysel durumlar için en uygun çözümleri bulmak da mümkündür.

Endometriozis – nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Endometriozis  üreme çağındaki kadınların %10-15’inin bu hastalıktan muzdarip olduğuna inanılmaktadır.

 

Endometriozis nedir?

 

Endometriozis, rahmin veya endometriumun astarının olması gereken yerde değil, rahmin dışında yer aldığı bir bozukluktur.

 

Endometriozis birkaç pelvik organda ortaya çıkabilir, ancak nadir durumlarda pelvik organların dışına da yayılabilir. Genellikle yumurtalıklar ve fallop tüpleri ve diğer pelvik organların çevresinde kist, yara izi veya yapışıklık gelişimi görülebilir.

 

Endometriozis nerede oluşur?

 

Endometriozis esas olarak pelviste bulunur: yumurtalıklar, rahim, fallop tüpleri, uterosakral bağların yanı sıra kolon, üreterler, mesane veya rektovajinal septumda. Pelvis dışındaki endometriozis bölgeleri nadirdir, ancak üst karın, diyafram, karın duvarı veya karın skarını içerebilir.

 

Sıklığa göre endometriozis en sık yumurtalıklar, uterus ligamenti ve peritonda bulunur. Nadiren endometriozis servikste, vajinada, mesanede, deride bulunur – sezaryen veya başka bir ameliyattan sonra bir yara izi. Nadir yerler akciğerlerbağırsaklar, mide, pankreas, beyindir.

 

Endometriozisin nedenleri nelerdir?

 

Endometriozisin neden oluştuğuna dair birkaç teori vardır. Teorilerden biri retrograd menstrüasyondur – yani menstrüasyon sırasında uterustan gelen kanın bir kısmı fallop tüplerinden karın boşluğuna gelir ve orada endometriyal kistler oluşturur.

 

Hemen hemen tüm kadınların retrograd menstrüasyonu vardır, ancak sadece birkaçında endometriozis olacaktır. Bu, immünolojik faktörlerle ilişkilidir.

 

Endometriozisin ortaya çıkmasının bir başka açıklaması, rahim dışındaki bazı hücrelerin rahim iç zarının hücrelerine, yani endometriyuma dönüşme kabiliyetine sahip olmasıdır.

 

Endometriozisin gelişiminden genetik yatkınlığın yanı sıra bazı çevresel faktörler ve toksinler sorumludur.

 

Endometriozisin, ergenlik hormonlarına yanıt vermeye başlayan hatalı hücresel doku ile fetal dönemde başlayabileceğine dair bir teori vardır. Bu sözde Müllerian teorisidir.

 

Bazı işlemler sırasında, örneğin sezaryen, skarda endometriozis oluşabilir, çünkü ameliyat prosedürü sırasında endometriyal doku ameliyat sırasında yara izine implante edilebilir.

 

Endometriozisin belirtileri nelerdir?

 

Endometriozis ağrı ile karakterizedir. Menstrüasyon sırasında ağrılar karakteristik olsa da, endometriozis kaynaklı ağrılar, normal adet kramplarından çok daha yoğundur.

 

Endometriozise eşlik eden diğer semptomlar şunlardır:

 

√   Son derece ağrılı adet görme

√   Menstrüasyondan hemen önce ve sırasında alt karın veya sırtta ağrı

√   Adet sırasında artan kanama veya iki dönem arasında kanama

√   kısırlık

√   Adet öncesi başlayan ve adet durduktan sonra da devam eden bacak krampları ve pelvik ağrılar

√   İlişki sırasında veya sonrasında ağrı

√   Tükenmişlik

Bazı hastalarda herhangi bir semptom görülmez ve endometriozis, düzenli bir jinekolojik ultrason muayenesi sırasında tesadüfen keşfedilir.

 

Endometriozis – nasıl teşhis edilir?

√   jinekolojik muayene

√   ultrason muayenesi -2D ve 3D

√   MR (pelvis manyetik rezonans görüntüleme), endometriyal düğümlerin çevredeki organlara, boyutlarına ve infiltrasyon derinliğine göre değerlendirilmesini sağlar.

√   kolonoskopi – endometriozisli bir hasta kalın bağırsaktan kanıyorsa mutlaka kolposkopi yapılmalıdır

√   CA 125 – endometriozis varlığının değerlendirilmesinde bir belirteç, CA 125 tümör belirtecinin yüksek serum değeridir.

√   LPSC prosedürü – teşhis ve tedavi amaçlı laparoskopi

 

Endometriozis tedavisi

 

Hangi tedavi yaklaşımını belirleyeceğimiz klinik tabloya, endometriyal kistlerin boyutuna, yayılmalarına, hastalığın semptomlarına ve hastanın yakında hamile kalma planlarına bağlıdır:

 

√   hormon tedavisi endometriyal dokunun büyümesini yavaşlatabilir ve endometriyal dokunun yeni implantasyonunu önleyebilir

√   oral kontrasepsiyon

√   gonadotropin salgılatıcı hormonun (Gn-RH) agonistleri ve antagonistleri

 

progesteron tedavisi

 

En sık laparoskopik olarak yapılan bir operasyondur ve ciddi vakalarda klasik abdominal yaklaşım kullanılır.

 

Endometriozis ve kısırlık

 

Endometriozis kısırlığa neden olabilir, bu nedenle gebelik elde edemeyen hastalar tüp bebek prosedürüne yönlendirilir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.