Epilepsi hamileliği nasıl etkiler?

Epilepsi üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen tıbbi durumlardan biridir. Epilepsi hastası kadınlar genellikle hamilelik sırasında endişelenirler; çocuğun iyi olup olmayacağı, hamileliğin hastalıklarını etkileyip etkilemeyeceği ve aldıkları ilaçları değiştirmeleri gerekip gerekmediğiyle ilgilenirler.

16.04.2024
Epilepsi hamileliği nasıl etkiler?

Bu tür gebeliklerin çoğu, çocuk için herhangi bir komplikasyon olmaksızın ve hastalığın kendisini etkilemeden normal şekilde sona erer.

Bu blogda hamilelik sırasında epilepsi hakkında her şeyi öğrenin – hamilelik planlamanın neden önemli olduğu, hamileliğin kendisinin epilepsiyi nasıl etkileyeceği, hamilelik sırasında epilepsi ve epileptik nöbetlerin tedavisinde ilaçların riskleri nelerdir ve hamilelikten neler beklenebilir?

EPİLEPSİLİ KADINLARDA GEBELİK PLANLAMASI

Epilepsi hastası olan ve antiepileptik ilaçlar (sara nöbetlerini önleyen ilaçlar) kullanan ve hamile kalmayı planlayan kadınların, kendilerine rehberlik edecek uzman bir nöroloğa danışıncaya kadar doğum kontrolüne ve güncel tedaviye devam etmeleri gerekmektedir.

Çocuğunuzun normal şekilde gelişebilmesi için sağlığınız önemlidir, bu nedenle hamilelik planlaması konusunda jinekoloğunuza danışın. Doktorunuz ilacınızı veya dozunu değiştirecekse, bunun hamilelikten önce yapılması en doğrusudur.

Sağlıklı bir yaşam tarzına dikkat etmek önemlidir:

  • Sağlıklı ye
  • Düzenli doğum öncesi vitaminleri alın
  • Yeterli uyku almak
  • Sigara, alkol, kafein ve yasa dışı uyuşturuculardan kaçının

GEBELİĞİN EPİLEPSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Hamileliğin epilepsiyi nasıl etkileyeceğini tahmin etmekzordur ; durumunuzda herhangi bir değişiklik olmaması veya hatta iyileşmesi ihtimali vardır. Öte yandan hamilelik, fiziksel ve duygusal strese neden olur ve yorgunluğu artırır, dolayısıyla nöbetler daha sık hale gelebilir. Böyle bir durumda mutlaka jinekoloğunuzu veya nöroloğunuzu bilgilendirin.

GEBELİKTE ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR

Epilepsiyi tedavi etmek için kullanılan ilaçlar fetus üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve yarık damak, nöral tüpün kapanma bozuklukları (merkezi sinir sisteminin temeli), kemik anormallikleri, kalp ve idrar sisteminin gelişimindeki anormallikler gibi gelişimsel bozukluklara neden olabilir. Bu fenomenlerin riski, ilacın daha yüksek dozuyla ve aynı anda birden fazla antiepileptik ilacın alınmasıyla artar.

Hamilelikten önce 9 aydan fazla epileptik nöbet geçirmediyseniz hamilelikte geçirme şansınız daha azdır ve 2 ila 4 yıl boyunca ortalıkta yoksa hamilelikten önce ilaç tedavisini bırakma adayı olabilirsiniz. Tabii ki, ilaçla ilgili değişiklikleri öncelikle doktorunuzla görüşün.

Ancak çoğu kadın için epilepsi tedavisine hamilelik sırasında da devam etmek en doğrusu olup, çocuk açısından riski azaltmak amacıyla en güvenli ilacın mümkün olan en düşük dozda seçilmesi gerekecektir.

Dikkat! Folik asit, fetal sinir sisteminin gelişiminde önemli bir faktördür ve hamileliğin başlangıcında tüm hamile kadınlara kullanılması tavsiye edilir, ancak antiepileptik ilaçlar alıyorsanız, bunların alımını arttırmanız gerekecektir. antifolat etkisi. Bu takviyenin doktor tarafından reçete edilmesi gerekir çünkü normalden daha yüksek dozlar gerekir.

Epileptik Ataklar Gebeliği Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında epileptik nöbetler çocuk ve anne için tehlikeli olabilir. Bir nöbet sırasında şunlar olabilir:

  • Fetal kalp atış hızının yavaşlaması
  • Fetüse giden oksijen akışının azalması
  • Fetusun yaralanması, plasentanın rahimden ayrılması veya travma nedeniyle düşük 
  • Erken doğum

Hamilelik sırasında epilepsi nöbeti geçirmeniz durumunda, ilacın dozunun ayarlanması için derhal doktorunuza başvurunuz.

EPİLEPSİLİ KADINLARDA DOĞUM

Epilepsi hastası kadınların çoğunda doğum herhangi bir komplikasyon olmadan geçer ve diğer hamile kadınlarda olduğu gibi tüm ağrı kesici yöntemlerin kullanılmasına izin verilir. Nöbetler genellikle doğum sırasında meydana gelmez ve eğer oluşursa intravenöz ilaçlarla durdurulmaya çalışılacaktır. Uzun süren nöbetler sezaryen doğumu gerektirebilir .

Üçüncü üç aylık dönemdeki sık nöbetler, doğum sırasında nöbet riskinin arttığını gösterir; bu nedenle doktorunuz, herhangi bir riskten kaçınmak için en iyi doğum yöntemine karar vermek için bunu kullanacaktır.

EPİLEPSİ OLAN KADINLARDA EMZİRME

Epilepsili kadınların çoğunda, hatta antiepileptik ilaç kullananlarda bile emzirme teşvik edilmektedir. Doğumdan önce bile ilacın dozunu ayarlama konusunda doktorunuzla konuşun ve ilacı alma zamanı konusunda anlaşın; bazen ilacın emzirmeden sonra alınması tavsiye edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.