Grip Nasıl Geçer?

Grip, hayatımızda düşündüğümüzden daha sık bulunur. Muhtemelen neredeyse her yıl grip olduğumuz için, sadece semptomlarını tanımak değil, nasıl tedavi edileceğini bilmek ve kendimizi ondan korumamız yeterli.

01.06.2023
Grip Nasıl Geçer?

Hangi hastalığın bize saldırdığını bilmediğimizde, hastalığın getirdiği semptomlara güvenmek en iyisidir.

Çoğu soğuk algınlığı yavaş yavaş başlar: genel durum kötü, yutulduğunda ağrı, soğuk algınlığı, hapşırma, baş ağrısı ve iştah kötüleşebilir. Soğuk algınlığı ile genellikle yüksek bir sıcaklığa sahip değiliz; istisna çocuklardır, çünkü içlerinde soğuk algınlığına yüksek vücut ısısı eşlik edebilir. Grip ne kadar tehlikeli, Doğal grip tedavisi var mı, Grip nasıl geçer? sorularının cevabını veriyoruz..

Grip mevsimsel olarak ortaya çıkar, bu nedenle sonbaharda veya ilkbaharın sonlarında grip olmamız pek olası değildir. Soğuk algınlığından farklı olarak, grip genellikle aniden başlar: kaslarda ve eklemlerde şiddetli ağrılar, titreme, yüksek vücut ısısı, kuru öksürük, gözlerin arkasında ağrı ve baş ağrısı vardır.

Angina ayrıca ateşe ve yutulduğunda şiddetli ağrıya neden olabilir ve beyaz birikintilere sahip olabilen büyümüş ve kızarmış bademcikler daha da tipiktir. Angina semptomlarına sıklıkla boyunda ve alt çenenin altında şişmiş lenf düğümleri eşlik eder.

Grip virüsü enfeksiyonu

Grip olmak için önce virüsle temasa geçmeliyiz. Vücuda, enfekte olmuş bir kişinin solunum sisteminden gelen küçük damlacıklar ve salgılar yoluyla girebilir ve dolaylı olarak da enfekte olabiliriz: solunum sisteminden salgıların ve virüslerin bulunduğu nesnelerle temas yoluyla.

Henüz virüsün belirli bir alt türü ile enfekte olmadıysak veya aşılanmadıysak, onunla temas ettiğimizde gerçekten hastalanma ihtimalimiz yüksek. Virüsün belirli bir alt tipi ile enfeksiyon bizi gripten tamamen korumaz, ancak grip virüsünün aynı alt tipi ile tekrar bulaşma durumunda hastalığın daha şiddetli seyrini engeller.

Grip ne kadar tehlikeli?

Aynı anda başka hastalıklarımız yoksa grip genellikle komplikasyonsuz geçer ve tehlikeli değildir.

Grip tedavisi için kural evde kalmak, yeterince sıvı içmek ve semptomları hafifletmektir.

Grip olduğunuzda her zaman yatakta kalmamalısınız, ancak en azından ateş ve vücudun genel durumunun kötü olduğu zamanlarda, daha fazla fiziksel ve zihinsel stres önerilmez.

Gripten kurtulduktan sonra, normal günlük aktivitelere kademeli olarak başlanması da önerilir. Kışın özel dikkat gösterilmelidir; soğuk hava, öksürük nöbetlerine ve solunum güçlüğüne neden olabilir, çünkü virüsler, normalde toz parçacıklarına ve virüslere karşı koruma görevi gören solunum sisteminin mukoza zarına zarar verir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Aslında kliniğe gitmeden gribi yenebiliriz. Doktor, hastalığın daha şiddetli seyrinin hastanede tedavi gerektirip gerektirmediğini değerlendirecektir, ancak aksi takdirde herhangi bir özel ilaç reçete etmeyecektir; grip, antibiyotik tedavisinin etkisinin olmadığı viral bir enfeksiyondur.

Doktora bir ziyaret, yalnızca sıcaklığı düşürmeyi başaramazsak, boğulma hissedersek, yani nefes almada zorluk yaşarsak veya altta yatan hastalık kötüleşirse gereklidir. Daha iyi hissettiysek de bir doktora görünmeliyiz, ama sonra sıcaklık tekrar yükseldi ve pürülan sekresyonları öksürmeye başladık. Muhtemelen, doktorun uygun antibiyotikleri reçete edeceği ek bir bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir.

Grip tedavisi genellikle 7 ila 10 gün sürer

Bağışıklık sistemi iyi çalıştığında ve genel durum iyi olduğunda gribin süresi genellikle daha kısadır ve hastalığın seyri daha kolay olur. Küçük çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde grip daha şiddetli olabilir ve daha uzun sürebilir. Gribin belirli bir alt tipiyle ilk kez enfekte olduğumuzda, gribin daha şiddetli seyri de mümkündür ; Yani her yıl grip birkaç virüs alt tipinden kaynaklanır.

Gribe karşı ilaçlar

Viral bir enfeksiyonun antibiyotiklerle tedavisi mantıklı değildir, bu nedenle grip tedavisi için özel ilaçlar yoktur; ancak enfeksiyonun semptomlarını tedavi edebiliriz.

O bölgede ağrıyı hafifletecek birçok analjezikten birini seçebiliriz ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi daha hızlı iyileşmeye katkı sağlar.

Doğal grip tedavisi

Şifalı bitki ve onlardan üretilen ilaçları kullanırken diğer ilaçlarla kombinasyon halinde olumsuz etki yapan maddeler içerebileceğinden dikkatli olmalıyız. İlaçları tek etkin madde ile almak her zaman daha güvenlidir; birkaç tıbbi bileşeni birleştirirken, birlikte nasıl çalışacaklarını tahmin etmek zordur. Her durumda, ilaçlar bir eczaneden satın alınmalıdır, çünkü orada olası yan etkiler hakkında uygun mesleki eğitime sahip eczacılara sorabiliriz.

Gripten korunmak

Grip aşılama ile oldukça etkili ve güvenli bir şekilde önlenebilir. Kasım veya Aralık aylarında, grip ortaya çıkmadan önce bile aşılanırız ve aşı her yıl tekrarlanır. Yani aşı, uzun süreli bağışıklığı garanti etmez ve yalnızca grip virüsünün aşıda bulunan alt türlerine karşı çalışır. Virüsün farklı alt türleri her yıl aramızda dolaşıyor, bu nedenle aşının bileşimi her yıl değişiyor.

Aşı çok güvenli olmasına rağmen yine de %100 etkili değildir ve aşıya rağmen grip olabiliriz. Yaşlılarda aşı sonrası gripten korunmanın etkinliği azalır ancak bu aşının anlamsız olduğu anlamına gelmez.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.