Mide ekşimesi ne kadar sürer?

Mide ekşimesi son derece rahatsız edici bir sorundur, ancak neyse ki yanma hissi hızla kaybolduğu için genellikle tehlikeli değildir.

Mide ekşimesi ne kadar sürer?

Bu makaleyi okuyorsanız, muhtemelen göğsünüzde mide ekşimesi olarak da bilinen bir yanma hissi yaşamışsınızdır.

 

Bir dahaki sefere mide ekşimesi için, bu konuda biraz daha fazla şey bilmek iyi olurdu. Bu nedenle, bu makalede bizi ne kadar rahatsız edebileceği ve ne zaman harekete geçmenin akıllıca olduğu hakkında önemli bilgiler topladık.

 

Temel bilgilere dönüş: Mide ekşimesi nedir?

 

 

Tanımı zaten biliyorsanız üzülmeyin. Biz sadece sizi eğitmek ve gerçekten herkesin vücudunda neler olduğunu anladığından emin olmak istiyoruz. Bir sonraki bölüme geçmeden önce temel bilgiler için bize birkaç saniye verin.

 

Mide ekşimesi kalp ile ilgili değildir, ancak kalp krizine eşlik eden semptomlara benzer semptomlar olabilir. Alt yemek borusu (mide ile boğazı birbirine bağlayan tüp) çevresindeki kaslar zayıfladığında veya fazla gevşediğinde meydana gelen reaksiyonu tanımlar. Kaslarınız yeterince güçlü değilse, midenizden yemek borunuza asit dökülebilir ve boğazınıza ve ağzınıza kadar gidebilir.

 

Bu süreç, farklı şekillerde tedavi edilebilen hoş olmayan yanma hissine neden olur. Ancak, buna alışkın değilseniz veya semptomlarınız hiç düzelmiyorsa, tüm durum daha da endişe verici hale gelebilir.

 

Mide ekşimesi ne kadar sürer?

 

 

Ne yazık ki,  kişiye bağlı olduğu için mide ekşimesinin ne kadar süreceğini söylemek zordur.

 

Bazıları için birkaç dakika içinde geçer ve diğerleri için saatler hatta günler sürebilir.

 

Genellikle belirli yiyecekleri yedikten sonra ortaya çıkan daha hafif bir formunuz varsa, mide ekşimesi semptomları vücut o yemeği sindirene kadar sürebilir.

 

Sfinkter kası üzerindeki baskıyı artıracağından, uzandığınızda veya eğildiğinizde de semptomlar geri gelebilir.

 

Sadece gün içinde mide ekşimesi yaşayan “şanslı” insanlardan biri değilseniz, geceleri ne kadar sürdüğünü merak ediyor olabilirsiniz.

 

Bu form en acı verici olarak bilinir ve sizi bütün gece ayakta tutabilir, ancak aynı zamanda en tehlikelisidir çünkü mide asidi yemek borusunda daha uzun süre kalabilir ve daha fazla hasara neden olabilir. Gece mide ekşimesi, bir doktor tarafından kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir hastalığı gösterebilir.

 

Mide ekşimesi tehlikeli midir?

 

 

Daha önce de belirtildiği gibi, kendi başına veya reçetesiz satılan ilaçların yardımıyla nispeten hızlı geçen hafif mide ekşimesi  genellikle tehlikeli değildir.

 

Bununla birlikte, gastroözofageal reflü hastalığı adı verilen kronik bir mide ekşimesi daha ciddi bir sorundur.

 

Yemek borusunda ciddi komplikasyonlara ve kalıcı hasara yol açarak kansere bile neden olabilir.

 

Peki en kötü durumlarda mide ekşimesi ve gastroözofageal reflü ciddi hastalıklara neden olabilir mi? Ne yazık ki, cevap evet. Mide asidi yemek borusuna çok sık girerse veya çok uzun süre orada kalırsa vücuda ciddi zararlar verebilir.

 

Gastroözofageal reflü’nün neden olabileceği bazı ciddi hastalıklara daha yakından bakalım:

 

Özofajit

 

Özofajit, yemek borusunun iltihaplanması veya tahrişi anlamına gelir. Bu hastalık zor veya ağrılı yutma, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve mide ekşimesine yol açar.

 

Tedavi edilmezse özofajit  ülserlere, yara izine ve hatta yemek borusunun daralmasına neden olabilir . Ayrıca özofajit kanser riskini de artırabilir.

 

Özofagus ülserleri

 

Mide asidine sık sık maruz kalmak, ülserlerin gelişmesi için mükemmel ortam olan yemek borusunun kronik iltihaplanmasına neden olabilir.

 

Bu hastalığa, mide ekşimesine ek olarak,  zayıf sindirim, ağrılı  yutma,  mide bulantısı,  karın ağrısı, dışkıda kan ve diğerlerini içeren semptomlar eşlik eder.

 

Tedavi edilmeyen bir ülser özofagus rüptürü veya üst gastrointestinal kanama gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

 

Aspirasyon pnömonisi

 

Mide ekşimesi atağı sırasında mide asidi normalde boğaza ve ağza yükselir, ancak akciğerlere de emilebilir. Asit elbette akciğerleri olumsuz etkiler ve kendini atmazsa aspirasyon pnömonisi adı verilen pnömoniye yol açabilir.

 

Belirtilerden bazıları göğüs ağrıları, yüksek vücut ısısı, öksürük, nefes almada zorluk, genel yorgunluk ve hatta mavimsi cilttir .

 

Zatürre hemen tedavi edilmezse durum son derece ciddi ve hatta yaşamı tehdit edici hale gelebilir, bu nedenle komplikasyonları önlemek için bir doktora görünmek çok önemlidir.

 

Barrett yemek borusu

 

Mide asidinin neden olduğu yemek borusunda kronik hasar, astarını oluşturan skuamöz hücrelerde değişikliklere neden olabilir. Bu olduğunda, hücreler bağırsaklardakine benzer glandüler hücrelerle değiştirilebilir. Bu tür hücreler kanser hücrelerine dönüşebilir ve hatta yemek borusu kanserine neden olabilir.

 

Barrett  özofagusunun semptomları aslında Gastroözofageal reflü semptomlarına çok benzer: sık mide ekşimesi, göğüs ağrısı ve yiyecekleri yutma güçlüğü .

 

Sık sık mide ekşimesi veya GÖRH yaşıyorsanız ve özellikle bu semptomları beş yıldan uzun süredir yaşıyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız.

 

Yemek borusu kanseri

 

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Gastroözofageal reflü veya mide ekşimesi özofagus kanseri riskini biraz artırır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kanser türü yemek borusuna saldırır.

 

Genellikle Barrett özofagusuna atfedilebilecek hücrelerin deformasyonu ile başlar.

 

Hastalık, yutma güçlüğü,  göğüs ağrısı, sık  öksürük  ve şiddetli mide ekşimesinin yanı sıra  hazımsızlık gibi yukarıdaki hastalıkların tipik semptomlarına benzer semptomlara neden olur.

 

Daha önce de belirtildiği gibi, hangi hastalığınız olduğundan emin değilseniz veya belirtilerinizin daha ciddi bir şeye işaret edebileceğini düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.

 

Özofagus kanseri semptomlarının genellikle yalnızca kanser ileri bir aşamadayken ortaya çıktığını unutmayın, bu nedenle çok geç olmadan harekete geçin.

 

Mide ekşimesi tedavisi

 

Artık mide asidine maruz kalmak vücuda büyük zarar verebileceğinden, sık ve uzun süreli mide ekşimesinin son derece tehlikeli olabileceğini öğrendiniz. Tabii ki, mide ekşimesinin mümkün olan en kısa sürede geçmesini sağlamak için kullanılabilecek bazı ilaçlar var.

 

İlaç

 

İlk ve en belirgin olanı ilaçtır. Reçetesiz satılan ilaçlar genellikle  mide ekşimesi semptomlarını hafifletir çünkü boğazdaki asiditeyi azaltırlar.

 

Bununla birlikte, mide ekşimesi kronikse veya Özofagus ise, doktorunuz daha güçlü ilaçlar reçete etmelidir.

 

Daha iyi beslenme

 

Mide ekşimesi ortaya çıktığında, birçoğu diyetteki küçük değişikliklerin ve mide ekşimesine karşı doğal ilaçların bile sorunu büyük ölçüde hafifletebileceğini bilmeden hemen ilaca başvurur. Sık sık tüm gün sürebilen mide ekşimesi çekiyorsanız, hangi yiyeceklerin mide ekşimesine neden olduğunu bulmak için bir yemek günlüğü yazmaya başlayın.

 

Mide ekşimesi  genellikle  sindirimi yavaşlatabilen veya yemek borusu sfinkterinin gevşemesine ve mide asidinin geri akmasına neden olabilen baharatlı, tuzlu veya yağlı yemeklerden sonra ortaya çıkar.

 

Ayrıca bol miktarda çikolata, kafein ve alkol yemek borusu sfinkterini etkileyerek mide içeriğinin yükselmesine neden olabilir.

 

Mide ekşimesine yol açabilecek alışkanlıkları değiştirmek için yeşil sebzeler, muz ve kavun gibi asit reflüsü sakinleştirici alkali besinler de tercih etmelisiniz.

 

Yaşam tarzı değişiklikleri

 

Obezite mide ekşimesi olasılığını önemli ölçüde artırır çünkü karın üzerindeki baskı artar ve bu da mide asidinin geri dönmesine izin verir. Aktif bir  yaşam tarzı ve  kilo kaybı ile mide ekşimesi ile savaşın. Bu aynı zamanda  bağışıklık sisteminize de bir iyilik yapacaktır.

 

Ek olarak, vücudunuzu duruş açısından düşünün. Kötü duruş ve ekstra ağırlık midede baskıya neden olabilir, bu nedenle   yemek yerken dik oturmaya çalışın. Gece mide ekşimesi yaşıyorsanız, uyku sırasında asit reflüsünü önlemek için yatağınızın başını kaldırın.

 

Ne zaman doktora görünmeli

 

Yukarıdaki öneriler, mide ekşimesi semptomlarını azaltmak için yapabileceğiniz değişikliklerden sadece birkaçıdır, bu nedenle liste her şeyi kapsamaz. Bunları kullandıktan sonra herhangi bir iyileşme olmazsa, kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız.

 

Aşağıdaki durumlar, mümkün olan en kısa sürede randevu talep etmenizi istemelidir:

 

√  ciddi belirtiler:  Mide ekşimesinin ciddi belirtileri varsa (yiyecekleri yutma güçlüğü, mide bulantısı, kanama, açıklanamayan kilo kaybı, kronik öksürük, vb.), mide asidine maruz kalmanın vücudunuzda onarılamaz hasara yol açmadığından emin olmak için tıbbi yardım alın;

 

√  belirsizlik:  ciddi komplikasyonlara (kalp krizi gibi) işaret eden aynı semptomlara sahip başka hastalıklar olduğundan gerçekten mide ekşimesi olup olmadığından emin değilseniz bir uzmanla görüşün;

 

√  Sık Özofagus : Haftada birkaç kez Özofagus semptomlarınız varsa, semptomlar hafif olsa bile derhal doktorunuza başvurun;

 

√  reçetesiz satılan ilaçların düzenli kullanımı : reçetesiz satılan antasitler veya diğer ilaçları düzenli olarak almak tehlikeli olabilir çünkü bunlar yalnızca semptomlarınızı nötralize eder, ancak aslında iltihabı iyileştirmez;

 

√  ilaçlarda sonuç alamamak : Reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçları aldıktan sonra hala mide ekşimesi semptomlarınız varsa, sorunun ne olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşun;

 

√  Günlük aktivitelerle ilgili problemler : Kronik mide ekşimesi semptomlarının günlük aktivitelerinizi ve yaşam tarzınızı etkilemesi durumunda, hayatınızı tekrar rayına oturtmak için profesyonel yardım alın.

 

Çözüm

 

Mide ekşimesinin süresi birkaç dakikadan birkaç saate ve hatta günlere kadar değiştiğinden, mide ekşimesinin ne kadar sürebileceği sorusuna net bir cevap yoktur. Ara sıra mide ekşimesinin genellikle endişelenecek bir şey olmadığını  ve birkaç yaşam tarzı değişikliği ile yönetilebileceğini hatırlamak önemlidir .

 

Bununla birlikte, geçmeyen sık veya kronik mide ekşimesi yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurun.

 

Tedavi edilmeyen mide ekşimesi özofajit, Barrett özofagusu veya kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Doktorunuz nedeni ve uygun tedaviyi belirlemenize yardımcı olacak, böylece asit reflü atağının ne kadar süreceğini merak etmenize gerek kalmayacak.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Mide ekşimesi nedir?

 

Mide ekşimesi, yemek borusunun alt kısmındaki zayıflamış veya aşırı gevşemiş kasların neden olduğu göğüste yanma hissidir. Böylece mide asidi yemek borusuna kaçarak mide ekşimesine neden olabilir.

 

Mide ekşimesi sağlığınıza zarar verebilir mi?

 

Ara sıra ve hafif mide ekşimesi sağlık riski oluşturmaz, ancak sorun kronik olarak ortaya çıkarsa, mide asidi yemek borusuna zarar verebilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik mide ekşimesi, en kötü durumlarda kansere bile neden olabilen “GERD” veya gastroözofageal reflü hastalığı olarak adlandırılır.

 

Mide ekşimesinin sonuçları neler olabilir?

 

Ara sıra hafif mide ekşimesi ciddi sonuçlara yol açmaz, ancak asit düzenli olarak yemek borusuna girerse, kalıcı olarak zarar verebilir ve bu nedenle sağlığı etkileyebilir. Daha ciddi sonuçlar yemek borusu (özofajit), yemek borusu ülserleri, aspirasyon pnömonisi, yemek borusu ülserleri ve hatta kanserin iltihaplanması veya tahrişini içerir.

 

Mide ekşimesinden nasıl etkili bir şekilde kurtulabiliriz?

 

Mide ekşimesi ile kilo vererek, mide ekşimesine neden olan besinlerden (nane, çiğ soğan, narenciye, domates ve yağlı yiyecekler gibi…), alkol, alkolsüz içecekler ve tatlı meyve sularından uzak durarak ve yatağın başını kaldırarak savaşırız.

 

Ayrıca büyük bir yemekten sonra hemen yatmamak, bol giysiler giymek ve sigarayı bırakmak tavsiye edilir, ancak stresten uzak durmak da önemlidir.

 

Mide ekşimesi daha sık meydana geliyorsa ve geçmiyorsa, doktorunuzla konuşmak en iyisidir.

 

Mide ekşimesi genellikle ne kadar sürer?

 

Mide ekşimesi her insan için farklı sürer. Belirli bir gıda mide ekşimesi sorununa neden oluyorsa, semptomlar genellikle sorunlu gıda sindirildiğinde ortadan kalkar.

 

Bazı kişilerde yanma ağrısı birkaç dakika sonra azalır, ancak bu kural değildir ve bazılarında birkaç güne kadar sürebilir.

 

Bununla birlikte, mide ekşimesi daha uzun sürerse ve daha sık meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmenizi öneririz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.