En iyi bilinen bunama türleri Alzheimer hastalığı (yaklaşık %70) ve Parkinson hastalığıdır. Bilinen diğer demans türleri şunlardır: vasküler, kortikal, frontotemporal demans.
Hastanın günlük işleyişine göre üç demans grubu vardır: hafif, orta ve şiddetli demans.
Demansın nedenleri nelerdir?
Nedeni bunama olabilir tahmin edilemez herhangi bir kişinin potansiyel olarak alabilirsiniz. Bununla birlikte, daha sık hastalanan insan grupları vardır ve risk grubuna giren kişiler şeker hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, sigara içenler ve kolesterolü yüksek kişilerdir.
Demans belirtileri
Demansın semptomları demansın nedenine bağlıdır ve en yaygın semptomlar şunlardır:
- Hafıza kaybı
- Kişilik değişiklikleri
- Depresyon
- Endişe
- Yetersiz davranış
- Halüsinasyonlar
- Zor koordinasyon ve hareketler
- Oryantasyon bozukluğu
Demansın nedenleri nelerdir?
Demansın nedenleri çoktur, çoğu zaman bilinmemektedir. Demansların çoğu yavaş ama ilerleyicidir. Hastanın demans göstermeye başladığı zaman, hastalığın başladığı zaman değildir, demans bundan çok önce gelişmiştir.
Teşhis
Hastadan ve çevresinden detaylı veriler alınarak en kısa sürede tanı konulmalı, laboratuvar analizlerinin yanı sıra nöropsikolojik testler ve beyin görüntüleme (CT veya MRI/MRA) yapılmalıdır.
Demansın tamamen iyileşmesi imkansızdır, bazı inhibitörler kullanılır, ancak etkileri yalnızca hafif rahatsızlıklarda görülür. Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2021, 16:25