Hemoglobin, eritrositlerin vücut için gerekli olan oksijeni taşımasına izin veren bir proteindir, bu nedenle aneminin sonucu, vücudun hücrelere oksijen verme kabiliyetinde bir azalmadır ve bu da esas olarak iyi huylu problemler (solukluk, yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı) yaratır. . Hemoglobin üretimİ düşerse ne olur? Hemoglobin nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Demir eksikliği anemisi
En yaygın anemi, hemoglobin üretimi için önemli bir mineral olan demir eksikliğinden kaynaklanan anemidir.
Bu tip anemi esas olarak demir ihtiyacı yüksek olan çocuklarda ve hamile kadınlarda görülür. Aynı zamanda, örneğin sindirim sisteminde ağır adet kanaması veya kanamanın bir sonucu olarak da ortaya çıkar. Kan analizi sırasında eritrositler daha soluk ve daha küçüktür.
Aplastik anemi
Aplastik anemi, kırmızı kemik iliği kök hücreleri yeterince kırmızı kan hücresi üretmediğinde ortaya çıkar. Bu nadir anemi türü toksik maddelerden veya tıbbi tedaviden (kemoterapi, radyoterapi) kaynaklanabilir ve lösemiye dönüşebilir.
Pernisiyöz anemi
Bu tür anemi, normal eritrosit oluşumunu önleyen B12 veya B9 vitamini eksikliğinden kaynaklanır.
Ayrıca, bu eksiklik, besin yoluyla yetersiz alımın bir sonucu olabilir, ancak en yaygın nedeni, bahsedilen vitaminlerin kırmızı mukoz membran tarafından yetersiz emilmesidir.
Hemolitik anemi
Hemolitik aneminin nedeni anormal ve artmış eritrosit yıkımıdır.
Otoimmün veya uyumsuz bir kan transfüzyonu, enfeksiyon (sıtma) veya orak hücre anemisi gibi doğuştan bir hastalığın sonucu olabilir.
Talasemi
Talasemi, hemoglobin üretiminde esas olarak anemiye neden olan bir bozuklukla karakterize kalıtsal bir hastalıktır. En şiddetli formlar düzenli kan transfüzyonu gerektirir.
Orak hücre anemisi
Bu hastalık resesif olarak kalıtılır ve anormal hemoglobin üretimi ile karakterizedir.
Deforme ve sert eritrositler en küçük kılcal damarları tıkayarak ani şiddetli ağrıya (ellerde, ayaklarda, karında, kalçalarda) neden olur.
Dalaktaki anormal eritrositlerin bozulması hemolitik anemiye ve dalak hipertrofisine neden olur.
Hastalar, büyümenin durmasına neden olan yetersiz beslenmeden muzdariptir ve yaşam beklentisini kısaltan enfeksiyonlara yatkındır. Esas olarak Afrika kökenli etnik grupları etkiler ve altıncı aydan sonra kendini gösterir. Hastalık kemik iliği nakli ile tedavi edilebilir ve tedavi sık kan naklini içerir.
Semptomlar
- soluk
- yorgunluk
- baş dönmesi
- nefes almada zorluk
- soğuk hissetmek
- çarpıntı
- baş ağrısı
- uzuvlarda şiddetli ağrı
- sarılık
- karın ağrısı
Tedavi nasıl yapılır?
- demir takviyeleri
- B vitamini kompleksi
- kas içi B vitamini enjeksiyonları
- kanamayı durdurmak
- enfeksiyon tedavisi
- kan nakli
- kemik iliği nakli
Nasıl önlenir
Diyet demir ve B kompleks vitaminleri (et, balık, deniz ürünleri) açısından yeterince zengindir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2021, 17:15