Kolonoskopi ile teşhis edilir. Bu durumda kolorektal kanser geliştirme riski nedeniyle çıkarılır (polipektomi).
Poliplerin nedeni yalnızca genetik olarak kalıtsal formlarda bilinir. Kolon poliplerinin oluşumu kolon iltihabına (kolit), aynı zamanda alkol tüketimine, hareketsiz yaşam tarzına ve obeziteye katkıda bulunur. Sindirim sorunları (ishal, kabızlık) ve ara sıra dışkıda taze kan bulunması, daha büyük poliplerin varlığına işaret edebilir. Kolon polip çeşitleri nelerdir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Kolon polip çeşitleri
Polipler genellikle yaklaşık 5 mm çapında düzgün yuvarlak büyüme şeklindedir. Bir sap vasıtasıyla mukozaya bağlanabilirler.
Çoğu polip, sindirim sistemi (kolon, rektum) mukoza hücreleri çoğaldığında ve iyi huylu kaldığında ortaya çıkar.
Adenomlar, daha nadir fakat daha tehlikeli olan kök poliplerdir. İnce bağırsağın herhangi bir bölümünde bir adenom gelişebilir. Bazıları 5-10 yıl sonra kolon ve rektum kanserine dönüşebilir.
Polipektomi
Polipektomi, bir polipin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Kolonoskopi sırasında genel anestezi altında veya onsuz yapılır.
Cerrahi aletler, anüs içerisine yerleştirilen esnek bir endoskop tüpüne yerleştirilir.
Polipler çıkarıldıktan sonra laboratuarda iyi huylu veya kötü huylu tümörler olup olmadıklarını belirlemek için analiz edilir.
Semtomlar
- kanlı dışkı
- ishal
Tedavi
- tümörün cerrahi olarak çıkarılması
- kolektomi
- polipektomi
Kolon polip nasıl önlenir?
50 yaşından sonra düzenli testler, lif ve meyve açısından zengin diyet. Tütün ve aşırı alkol alımından kaçının.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2021, 19:37