Kulak çınlaması herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

01.06.2023
Kulak çınlaması herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

Kulak çınlaması bir hastalık değil, belirli sağlık sorunlarının belirtilerini gösteren bir durumdur.

Başlatma kulaklarda çınlama genellikle olanlar cıvıl veya kulağın içinden rahatsız ses, tıslama, bir zil, vızıltı sesi yapar. Bu koşullar, genellikle çevre koşullarının daha sakin olduğu geceleri daha belirgindir. Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması, Kulak çınlaması herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir mi? makalenin devamı için okuyun..

 

Sağlık dünyasında bu sağlık sorunu kulak çınlaması olarak bilinir. Herhangi bir hastalığın belirtisi olabilen kulak çınlamasının bazı olası nedenleri şunlardır :

 

İşitme kaybı

 

Kulak çınlaması genellikle işitme kaybı olmadan gerçekleşir. İşitme kaybı, genellikle 60 yaşın üzerindeki yaşlıların yaşadığı yaşla birlikte ortaya çıkacaktır.

 

Yaşlılarda hissedilen kulak çınlaması genellikle sağ ve sol kulakta veya her iki kulakta da görülür. Gençlerde, motor kükremesi veya müzik konserleri gibi çok yüksek seslerin etkileri nedeniyle işitme kaybı meydana gelebilir. Genellikle gürültüye bağlı işitme kaybına bağlı kulak çınlaması sadece bir kulakta görülür.

 

Tıkalı kulak kanalı

 

Kulak çınlaması da tıkalı bir iç veya orta kulak kanalının belirtisi olabilir.

 

Tıkanma kulak kiri, kulaktaki yabancı cisimler vb. neden olabilir. Çoğu durumda, kulak çınlaması genellikle kulak kanalındaki tıkanıklık giderildikten sonra düzelir.

 

Baş, boyun ve beyin yaralanmaları

Bazı durumlarda bir kaza sonrası kulak çınlaması baş, boyun ve beyin yaralanmalarının bir belirtisi olabilir. Baş, boyun ve beyindeki ciddi yaralanmalar sinir, kan akışı ve kas rahatsızlıklarına neden olabilir. Buna kulak çınlaması da dahildir. Genellikle, baş ve boyun yaralanması olan kişiler, kulaklarının çınladığını, sanki çok yüksek bir ses duyuyormuş gibi hissederler.

 

Temporomandibular eklem bozuklukları

Temporomandibular eklem, tam olarak kulağın önünde, kafatasına bağlı olan alt çenede bulunur.

 

Temporomandibular eklem çevresindeki kaslar, bağlar veya kıkırdak hasarı kulaklarda çınlamaya neden olabilir. Bu durum, işitme sistemine komşu olan ve kulaktaki sinirlere bağlı olan eklemlerin konumundan etkilenir. Kulak çınlamasına ek olarak, temporomandibular eklem rahatsızlığı olan hastalar genellikle yüz ağrısı, çeneyi hareket ettirmede zorluk ve konuşurken ya da yemek yerken bir patlama sesi de hissederler.

 

Sinüs basıncı

 

Soğuk algınlığı, grip veya sinüslere saldıran bir enfeksiyon nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı orta kulakta baskıya neden olabilir. Bu durum kulaklarda çınlamaya neden olabilir. Hastalığa ek olarak, bir kişi derin okyanuslara daldığında veya aşırı irtifalarda olduğunda sinüsler de sıkıştırılabilir.

 

Diğer nedenler 

 

Yukarıdaki durumlar dışında kulak çınlaması tiroid bozuklukları, otoimmün hastalıklar, kan damarı bozuklukları ve tümörlerin de bir belirtisi olabilir. Kulak çınlamasının kök nedenini kesin olarak öğrenmek için bir doktora danışmaya çalışın. Tinnitus genellikle altta yatan kök hastalığı tedavi edildiğinde düzelir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.