En şiddetli vakada miyokard enfarktüsü veya kalp krizi meydana gelebilir. Koroner kalp hastalığı, koroner arterler yani kalbi damarlaştıran damarlar, daralma veya tıkanma nedeniyle kalp kasına yeterince kan sağlayamadığında gelişir.
Yüksek kan kolesterolü, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar ve yaşam tarzı faktörleri (fiziksel hareketsizlik, sigara, alkolizm, hayvansal yağlardan zengin beslenme, stres) koroner kalp hastalığına yakalanma riskini artırır.
Öncelikle 45 yaşından büyük erkekleri, menopoz sonrası kadınları ve aynı zamanda ailede koroner kalp hastalığı vakaları olan bireyleri de etkiler.
Ateroskleroz
Ateroskleroz, özellikle geniş çaplı (aterom - yağlı tabaka) arterlerin iç duvarında plak oluşumu ile karakterize edilen bir hastalıktır.
Genellikle arter duvarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile ilişkilidir. Kandaki yüksek kolesterol seviyeleri bu bozukluğun gelişmesine katkıda bulunur.
Angina pektoris
Angina pektoris göğüste oluşan bir ağrıdır, yani göğüs kafesinin ortasında sternumun arkasında sıkışarak yanar.
Her biri birkaç dakikalık bölümler halinde ortaya çıkar ve ağrı, boyun ve sol kola yayılabilir. İlaç (nitrogliserin) hemen alınırsa ağrı hızla azalır. Ağrı, temel olarak ateromun neden olduğu koroner arterin daralmasına bağlı olarak kalp kasında oksijen eksikliğinden kaynaklanır.
Kararlı anjina pektoris
Stabil anjina pektoris, fiziksel efor, soğuğa maruz kalma, duygusal şoka ve sindirime neden olabilen tekrarlayan ataklarla karakterizedir.
Kararsız angina pektoris
Kararsız angina pektoris, koroner arterin kısmi ve ani tıkanmasından kaynaklanır. Dinlenme sırasında da ortaya çıkabilir. Miyokard enfarktüsüne neden olabilecek ciddi bir sorundur.
Miyokardiyal enfarktüs
Miyokard enfarktüsü, kan akışının kesilmesi nedeniyle kalp kasının bir kısmının öldüğü (nekroz) bir kalp krizidir.
Acil hastaneye yatış gerektirir. Kalp krizi ağrısı aniden, çoğunlukla istirahatte veya gece meydana gelir. Bundan önceki günlerde ortaya çıkabilecek belirtiler şunlardır: genel halsizlik, nefes darlığı, bulantı, baş dönmesi, sindirim sorunları, yoğun terleme.
Çoğu zaman, kalp krizi, ateromatöz plak yırtılmasından sonra koroner arterde kan pıhtısı oluşumunun bir sonucudur.
Miyokard enfarktüsü kalp ritmini bozar ve bu nedenle kalp yetmezliği meydana gelebilir. Kalp durması meydana gelirse, ölüm, enfarktüsten birkaç saat veya gün sonra meydana gelir. Anjina pektoristen muzdarip kişiler, vakaların% 50'sinde kalp krizi geçireceklerdir. Belirtiler benzer olsa da daha güçlüdür ve daha uzun sürer.
Hiperkolesterolemi
Hiperkolesterolemi asemptomatiktir, sadece kan analizi ile tespit edilir. Kalıtsal veya hastalıkların bir sonucu olabilir (diyabet, böbrek yetmezliği).
En sık doymuş ve trans yağ asitleri ile dolu yiyecekler yiyen insanlarda görülür, bu da kötü kolesterol oluşumuna katkıda bulunur ve bu da arterleri tıkama eğilimindedir.
Bunlar arasında: yağlı etler, sakatat, domuz ürünleri, et ürünleri, tereyağı, kısmen hidrojene veya hidrojene yağlar içeren margarin, yumurta sarısı, yağlı süt ürünleri, hurma ve hindistancevizi yağı, hamur işleri, kızarmış yiyecekler, hidrojene yağ içeren diğer yiyecekler.
Yağ içeren fındık, badem, avokado, zeytin ve kanola yağı, lüfer (somon, sardalya, ringa) gibi besinler ile kandaki iyi kolesterol seviyesi artırılır, ancak bu besinler yardımıyla da katkı sağlar. arterleri temizlemek.
Koroner kalp hastalığı semptomları
- göğüs ağrısı
- semptomsuz
- çok şiddetli göğüs ağrısı
- bölümlerde göğüs ağrısı
- uzun süreli göğüs ağrısı
Tedavi
- antikoagülanlar
- beta blokerleri
- nitrogliserin
- koroner arter baypas greftleme
- anjiyoplasti
Nasıl önlenir?
Doymuş ve trans yağ asitleri, tuz, şeker, alkol ve tütün tüketiminizi sınırlayın. Düzenli olarak sağlığınıza uygun fiziksel aktiviteler yapın. Hiperkolesterolemi (kan testi) ve yüksek tansiyon taraması.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2021, 18:03