Hormona bağımlı, büyüme problemleri, diabetes insipidus, laktasyon problemleri, hipopituitarizm veya hipofiz hormonları (adrenal korteks, tiroid ve gonadlar) tarafından düzenlenen endokrin bezlerinin işleyişinde bozukluklara neden olur. Hipofiz Bezi Hastalıları Nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Çevre organlara baskı yapmak baş ağrısına, kafa içi basıncının artmasına ve görme sorunlarına neden olabilir. Hipofiz Bezi Hastalıları Nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Hipofiz adenomu
Bir hipofiz adenomu, hipofiz bezinin ön lobunda (adenohipofiz) gelişen ve o lob tarafından hormon salgılanmasını bozan iyi huylu bir tümördür.
Salgısı bozulan hormona bağlı olarak adenom, bir takım sorunlara neden olabilir: Cushing hastalığı, akromegali, devlik, hipopituitarizm veya galaktore (görünürde bir neden olmaksızın süt salgılanması). Cerrahi tedavi tümörün çıkarılmasından ibarettir ancak hipofiz bezine zarar vermemeye özen gösterilir.
Bazen hormon replasman tedavisi reçete edildiğinde hipofiz bezinin çıkarılması gerekir.
Cushing hastalığı
Bu, öncelikle 20 ila 40 yaş arasındaki kadınları etkileyen nadir bir hastalıktır.
Böbreküstü bezleri tarafından salınan kortizol hormonunun aşırı salgılanmasına neden olan hipofiz adenomunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Kortizol salgılanmasının artmasına neden olan bir dizi semptom olan Cushing sendromu olarak kendini gösterir: yüzde ve gövdede yağ birikimi, yağlanma, cilt ve kılcal damarların incelmesi, yavaş yara iyileşmesi, kas atrofisi. Hastalar ayrıca yüksek tansiyon ve osteoporozdan muzdariptir ve diyabet gelişebilir.
İnsipid diyabet
Insipid diyabet, diyabet ile karıştırılmamalıdır. Böbreklerin idrarı konsantre etme yeteneğinin zayıflamasıyla karakterize edilir, bu da bol idrara çıkma ve güçlü susuzluğa neden olur.
Bu hastalık, vazopressin eksikliği veya bu hormona böbrek duyarsızlığının bir sonucudur. Vazopressin, hipofiz bezi tarafından salgılanır ve normal koşullar altında, kandaki suyun emilimini uyarmak için böbreklere etki eder.
Akromegali
Akromegali, yetişkinleri etkileyen nadir bir hastalıktır.
Burun, kulak, çene, el ve ayaklarda anormal genişlemenin yanı sıra kalp ve tiroid bezinin hipertrofisi ile karakterizedir.
Çoğunlukla hipofiz adenomuna bağlı olarak, büyüme hormonunun artan salgılanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Omurga deformitesine ve osteoartrite neden olurken, çocuklarda büyüme hormonu salgılanmasının artması devciliğe neden olur.
Hipopituitarizm
Hipofiz tümörü veya nekroz bu hastalığa veya hipofiz hormonlarının salgılanmasında azalmaya neden olabilir.
Sonuç olarak hipofiz bezinin kontrolünde bulunan bezlerin aktivitesi azalır. Sorunlar kademeli olarak ortaya çıkar ve salgısı bozulan hormonlara bağlıdır ve şunları içerir: yüz kıllarının incelmesi, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, zihinsel yeteneklerde azalma, hafıza sorunları, libido azalması, ergenlik çağının olmaması, çocuklarda büyümenin durması.
Devlik
Gigantizm, yapısal olabilen veya ergenlik öncesi büyüme hormonunun artan salgılanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkabilen iskeletin hızlandırılmış ve aşırı gelişmesidir.
Semptomlar
- büyüme bozuklukları
- ishal
- Cushing sendromu
- emzirme sorunları
- cinsel sorunlar
- baş ağrısı
- intrakraniyal hipertansiyon
- görüş problemleri
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2021, 00:56