Kuru Göz Hastalığı

Kişide gözlerini kapatma hissi nedeniyle sık kırpma gelişir. Kuru göz hastalığı olan hastalarda gözde yabancı cisim hissi şikayeti çok sık görülen şikayetlerdir.

30.05.2023
Kuru Göz Hastalığı

Gözyaşı temel ve refleks  olmak iki şekilde salgılanmaktadır. Asıl salgılama temel salgılamadır ve kırpma ile aktive olmaktadır. Refleks gözyaşı duygusal durumlarda veya göze yabancı cisim kaçınca üretilmektedir.Kuru göz hastaları sulanma şikayetlerini de bildirmektedir.

 

Bunun nedeni kuru göz hastalığındaki gözde batma hissi refleks gözyaşı yapımı aktive ederek  sulanma şikayetlerine neden olmaktadır. Kuru göz hastalığı ilerledikçe şikayetler artmakta görme kalitesini düşürmektedir. Hastalık tedavi edilmezse görme kaybına bile neden olmaktadır.

 

Kuru göz daha çok 50 yaşlarından sonra ortaya çıkmakta ve kadınlarda erkeklere göre 1.5 kat daha fazla görülmektedir. Bunun temel nedeni kadınlarda menapoza bağlı östrojen seviyesinin  azalmasıdır. Çocuklarda ve gençlerde kuru göz hastalığı daha nadir görülmekte iken  teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımıza giren akıllı cep telefonları, tablet ve bilgisayar nedeniyle daha sık görülmeye başlanmıştır.

 

Kuru göz hastalığı romatolojik hastalığı olanlarda daha genç yaşlarda olmaktadır. Bu yüzden genç yaşlarda kuru göz hastalığı olanlarda romatolojik hastalığı araştırılmalıdır.

 

Kuru göz hastalığının oluşmasında birçok faktör etkili olmaktadır. Klima, rüzgarlı havalar gibi buharlaşmanın fazla olduğu ortamlarda kuru göz hastalığı daha sık görülmektedir.Yoğun bilgisayar, cep telefonu, tablet ve kitap okuma durumları gibi kırpma refleksinin azalmasına bağlı kuru göz gelişmesine neden olmaktadır.

 

Kirpik dipleri iltihabında gözyaşı tabaklarından lipit tabakanın etkilenmesine bağlı kuru göz hastalığı gelişmektedir. Bu hastalarda kirpik diplerindeki iltihap tedavi edilmeden kuru göz şikayetleri düzelmemektedir.

Kuru göz hastalığının tedavisinde hafif olgularda tek başına suni gözyaşı damlaları kullanılmaktadır. Piyasada çok çeşitli suni gözyaşı damlaları bulunmaktadır ve birçoğunun etki mekanizmaları birbirine benzemektedir.

 

Suni gözyaşına rağmen şikayetleri geçmeyen daha ağır vakalarda inflamasyonu azaltacı damlalar kullanılmalıdır. Bu damlaların etkisi birkaç haftada ortaya çıkmaktadır.

 

Bu ilaçların etkisi ortaya çıkana kadar yan etkileri az olan kortizonlu damlalarla tedavi edilir. Bu damlalar gözyaşı miktarını artırmaktadır. Bu ilaçlar en az 6 ay kullanılmalıdır. Bazı hastalarda sürekli kullanmak gerekmektedir.

 

“Geçici punktum tıkaçları”

 

Kuru göz hastalığı olan hastalar bol su içmeli, klimalı ve rüzgarlı ortamlardan kaçınılmalı ve yoğun cep telefonu ve bilgisayar kullanımı,yoğun kitap okuma gibi durumlarda göz kırpma unutulmamalıdır. Klimalı ve rüzgarlı ortamlarda gözlük kullanarak gözyaşının buharlaşması azaltılabilir.

 

Gözde sürekli ilerleyen saatlerde yanma, batma, görme bulanıklığı ve yorgunluk hissi gibi durumlarda göz doktoruna başvurulmalıdır.

 

Kuru göz gözyaşı yapısının bozukluğu veya yapımının azalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Gözyaşı müsin, sıvı ve lipit adı verilen üç tabakadan oluşmaktadır. Bu tabakaların herhangi birinin veya hepsinin bozukluğunda kuru göz hastalığının bulguları ortaya çıkar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.