Tiroid Hastalığı ve Gebelik

Tiroid hastalığı, tiroid bezini etkileyen bir grup hastalıktır. Tiroid boynunuzun önünde tiroid hormonları yapan kelebek şeklinde küçük bir bezdir. Tiroid hormonları vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eder, bu yüzden vücudunuzdaki hemen hemen her organın çalışma şeklini etkiler – kalbinizin attığı gibi.

17.06.2023
Tiroid Hastalığı ve Gebelik

Gebelikte hipertiroidi belirtileri nelerdir?

Bazı hipertiroidi belirtileri ve semptomları genellikle daha hızlı kalp atışı, ısı ile başa çıkma sorunu ve yorgunluk gibi normal gebeliklerde görülür.

 

Diğer belirti ve bulgular hipertiroidizmi gösterebilir:

 

  • hızlı ve düzensiz kalp atışı

 

  • açıklanamayan kilo kaybı

 

  • normal gebelikte kilo alımı olmaması

 

Gebelikte hipertiroidizme ne sebep olur?

 

Hamilelikteki hipertiroidizm genellikle Graves hastalığına ‘zehirli guatr’a neden olur. Bu hastalıkla, bağışıklık sisteminiz tiroidin çok fazla tiroid hormonu üretmesine neden olan antikorları yapar.

 

Bu antikora tiroid uyarıcı immünoglobulin veya TSI denir.

 

Graves hastalığı önce hamilelik sırasında ortaya çıkabilir. Ancak, zaten Graves hastalığı varsa, belirtileriniz ikinci ve üçüncü trimesterlerde iyileşebilir.

 

Bağışıklık sisteminizin bazı bölümleri hamilelikte daha az etkin olduğundan bağışıklık sisteminiz daha az TSI yapar. Bu, belirtilerin iyileşmesinin nedeni olabilir.

 

Graves hastalığı, TSI düzeyleri tekrar yükseldiğinde bebeğinizin doğumundan sonraki ilk birkaç ayda tekrar kötüleşir.

 

Graves hastalığınız varsa doktorunuz tiroid fonksiyonunuzu hamileliğiniz boyunca aylık olarak test eder ve hipertiroidizminizi tedavi etmesi gerekebilir. 1 Çok yüksek tiroid hormon düzeyleri sağlığınıza ve bebeğinize zarar verebilir.

 

Tiroid hormonlarının hamilelikteki rolü nedir?

Tiroid hormonları bebeğinizin beyninin ve sinir sisteminin normal gelişimi için çok önemlidir. İlk üç aylık dönemde- hamileliğin ilk 3 ayında – bebeğiniz plasentadan geçen tiroid hormonu kaynağına bağlıdır.Yaklaşık 12 haftada bebeğinizin tiroid kendi başına çalışmaya başlar, ancak 18 ila 20 hafta hamileliğe kadar yeterli tiroid hormonu oluşturmaz.

 

Gebeliğe bağlı iki hormon – insan koryonik gonadotropin (hCG) ve östrojen – kanınızda daha yüksek ölçülmüş tiroid hormonu seviyelerine neden olur. Tiroid, hamilelik sırasında sağlıklı kadınlarda hafifçe büyür, ancak genellikle bir sağlık uzmanının fizik muayene sırasında hissetmesi için yeterli değildir.

 

Tiroid problemleri, hamilelikte yüksek tiroid hormon seviyeleri ve hem hamilelik hem de tiroid bozukluklarında ortaya çıkan diğer semptomlar nedeniyle teşhis etmek zor olabilir. Bazı hipertiroidi veya hipotiroidi belirtilerinin tespit edilmesi daha kolaydır ve doktorunuzu sizi bu tiroid hastalıkları için test etmeye zorlayabilir.

 

Bebeğinizin doğumundan sonra başka bir tip tiroid hastalığı, doğum sonrası tiroidit oluşabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.